Ζημιές από δάκο σε ελαιοκαλλιέργειες

Αριθμός πρωτ: 13409
Ημερομηνία κατάθεσης: 2/8/2006

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Ζημιές από δάκο σε ελαιοκαλλιέργειες

Μεγάλη αναστάτωση έχει προκαλέσει στους ελαιοπαραγωγούς η προκληθείσα πρώιμη ζημιά στην ελαιοπαραγωγή από τον δάκο. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, εξαιτίας καθυστέρησης της έγκρισης για πρόσληψη του αναγκαίου ανθρώπινου δυναμικού, έχει τεράστια ευθύνη, γιατί, εξ αυτού του λόγου, δεν ήταν εφικτή η έγκαιρη παρακολούθηση της εξέλιξης των προσβολών, με αποτέλεσμα οι πρώτες επεμβάσεις να είναι ήδη καθυστερημένες.
Οι παραγωγοί για άλλη μία χρονιά χάνουν το εισόδημά τους, εξαιτίας των παραλείψεων της πολιτείας, όταν μάλιστα σε ορισμένες περιοχές του νομού δεν έχουν αποζημιωθεί ούτε για την ολοκληρωτική ζημιά που υπέστησαν από τον παγετό δυόμιση χρόνια πριν.
Σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα στον τοπικό Τύπο και καταγγελίες παραγωγών του νομού Ηρακλείου, η παραγωγή του ελαιοκάρπου φαίνεται να έχει υποστεί ζημιές από προσβολή δάκου, που σύμφωνα με τους ελαιοπαραγωγούς φτάνει το 40%.
Επειδή οι αγρότες βρίσκονται σε απόγνωση και προτίθενται να ζητήσουν αποζημιώσεις για την καταστροφή της παραγωγής τους.
Επειδή το ελαιόλαδο αποτελεί τη μοναδική σχεδόν πηγή εισοδήματος για πολλές αγροτικές οικογένειες του νομού,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο κ. Υπουργός:
1) Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί, προκειμένου να μην επαναληφθεί το πρόβλημα που παρουσιάστηκε
2) Αν προτίθεται να δώσει εντολές στις υπηρεσίες του ΕΛΓΑ ώστε να αποζημιωθούν οι ελαιοπαραγωγοί για τις ζημιές που υπέστησαν, εξαιτίας των παραλείψεων του Υπουργείου.

Ο Ερωτών Βουλευτής
Μανόλης Σοφ. Στρατάκης