«Η τελευταία χαμένη ευκαιρία της Κυβέρνησης της Ν.Δ.». Από την ομιλία του βουλευτή Ν.Ηρακλείου, Μανόλη Σοφ. Στρατάκη, για τη συζήτηση του Προϋπολογισμού 2007.

Κρατικός Προϋπολογισμός του 2007:
«Η τελευταία χαμένη ευκαιρία της Κυβέρνησης της Ν.Δ.»

του Μανόλη Σοφ. Στρατάκη,
Βουλευτή ΠΑΣΟΚ Ν. Ηρακλείου

(Από την ομιλία στη Βουλή για τη συζήτηση του Προϋπολογισμού 2007)

Ο τρίτος Προϋπολογισμός της Κυβέρνησης της Ν.Δ. είναι ο τελευταίος της τετραετίας της και η συζήτησή του στη Βουλή, δίνει την ευκαιρία να μετρηθεί η αποτελεσματικότητα της Κυβέρνησης, αφού είναι πλέον σαφής η εικόνα της υλοποίησης του προγράμματός της, για το οποίο την ψήφισε ο ελληνικός λαός.

Η Ελλάδα δεν ζει την εικονική πραγματικότητα που θέλει να παρουσιάσει η Κυβέρνηση. Η μεθοδολογία του «πες πες ψέματα και κάτι θα μείνει», δεν αποδίδει πλέον γιατί ο λαός καταλαβαίνει ότι δεν είμαστε ίδιοι και ότι οι διαφορές είναι ορατές.

Η Κυβέρνηση της Ν.Δ. υπηρετεί τα συμφέροντα των ολίγων σε βάρος των πολλών, προσπαθώντας ταυτόχρονα να ξεγελάσει τους πολλούς.

Το ΠΑΣΟΚ πρεσβεύει το κράτος δικαίου, για να υπηρετήσει τα συμφέροντα των πολλών, με στόχο μια δίκαιη κοινωνία με τη συμμετοχή όλων.

Η Ν.Δ. οικοδομεί ένα αυταρχικό και ανάλγητο κράτος και αυτή είναι, δυστυχώς, η επανίδρυση που υποσχέθηκε.

Το ΠΑΣΟΚ δεσμεύεται να επεκτείνει το κοινωνικό κράτος για να υπηρετήσει την κοινωνική συνοχή. Κατά τα τρία χρόνια της διακυβέρνησης της χώρας από τη Ν.Δ., τα πάντα βρίσκονται σε χειρότερη μοίρα, με την ακρίβεια, την ανασφάλεια, την ανεργία, να πλήττουν τις ασθενέστερες οικονομικά ομάδες του πληθυσμού.

Η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ παρέδωσε τα ΕΛ.ΤΑ. με κέρδη 25,1 εκατομμύρια ευρώ και φέτος έχουν ζημιά 7,6 εκατομμύρια ευρώ. Παρέδωσε τη Δ.Ε.Η. με κέρδη 304 εκατομμύρια ευρώ και η Ν.Δ. τα κατέβασε στα 72,2 εκατομμύρια ευρώ. Το ίδιο έγινε και με τον Ο.Τ.Ε., του οποίου τα κέρδη το 2003 ήταν 396 εκατομμύρια ευρώ και πέρυσι είχε ζημιά 294 εκατομμύρια ευρώ, με σκοπό να γίνει η αλλαγή του κανονισμού του προσωπικού από τη μία πλευρά και από την άλλη, να τον ξεπουλήσει όσο-όσο.

Η «Νέα Διακυβέρνηση» συνεχίζει να αλλάζει τη σχέση της άμεσης προς την έμμεση φορολογία, αυξάνοντας τους έμμεσους φόρους κατά 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ επιβαρύνοντας τους πολλούς προς όφελος των ολίγων. Ακόμη για κάθε 100 ευρώ άμεσης φορολογίας από 46 ευρώ που πλήρωναν τα φυσικά πρόσωπα το 2005 θα πληρώνουν 50 ευρώ το 2007 και τα νομικά πρόσωπα από 26 μόνο 23 ευρώ.

Οι πρωτογενείς δαπάνες που καλύπτουν τα έξοδα λειτουργίας του δημόσιου τομέα αυξάνονται κατά 6,7%, έναντι 6% της περιόδου 2005-2006, ενώ το σύνολο των κρατικών δαπανών αυξάνεται κατά 5,8% αντί της μείωσης 10 δις ευρώ που είχε υποσχεθεί ο κ. Καραμανλής προεκλογικά.

Περαιτέρω, η Ελλάδα από το 2004 παρουσιάζει εμφανή στοιχεία επιβράδυνσης και επιδείνωσης της ανταγωνιστικής της θέσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Σ.Ε.Β., αλλά και της έκθεσης του World Economic Forum, ο δείκτης επιχειρηματικής ανταγωνιστικότητας επιδεινώθηκε σημαντικά, με απώλεια εννέα θέσεων και η Ελλάδα βρέθηκε από την 40η στην 49η θέση, αφού μας πέρασε η Τουρκία, η Ινδονησία, η Μάλτα και τα Νησιά Μπαρμπάντος.

Η επανίδρυση του κράτους, που η Ν.Δ. είχε κάνει σημαία, κατέρρευσε, με τους κουμπάρους, τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις στους συμβασιούχους και τη δημιουργία νέας γενιάς συμβασιούχων. Το «λιγότερο κράτος» έγινε σπάταλο και γραφειοκρατικό κράτος. Τα τελευταία τρία χρόνια έχουν δημιουργηθεί τετρακόσιες τριάντα νέες υπηρεσίες για «ημετέρους».

Η Ν.Δ. αντί να ενισχύσει την ανάπτυξη της περιφέρειας όπως είχε υποσχεθεί άλλαξε ξανά το δικό της αναπτυξιακό νόμο αποδεικνύοντας την αποτυχία του, αφού οι επενδύσεις είναι μόνο στα χαρτιά και περιορίζει σταθερά τα τρία τελευταία χρόνια τις πιστώσεις για δημόσιες επενδύσεις με αποτέλεσμα τα δημόσια έργα να έχουν εντελώς βαλτώσει. Πρόσθετα παραδείγματα της ανικανότητας της Κυβέρνησης είναι μη ολοκλήρωση των πάρκων κυκλοφοριακής αγωγής και η ακύρωση του προγράμματος των Κέντρων Εξέτασης-Εκπαίδευσης Υποψηφίων Οδηγών, ενώ ο φόρος αίματος στην άσφαλτο αυξάνει.

Για δε τα εμπορευματικά κέντρα αφού τα αφαίρεσε από το Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης για να τα κάνει δήθεν με τον νέο αναπτυξιακό νόμο κατάφερε τελικά να μη δημιουργήσει κανένα. Στον τομέα της αγροτικής πολιτικής, η Κυβέρνηση επαίρεται για αύξηση των εξαγωγών κατά 6%, δεν μιλά όμως για την αύξηση των εισαγωγών που φτάνει το 7%. Ο κ. Μπασιάκος μίλησε ακόμη για έγκαιρη πληρωμή των επιδοτήσεων, και μάλιστα των αυξημένων, όπως είπε, όμως τα στοιχεία που ο ίδιος έδωσε δείχνουν ότι οι επιδοτήσεις, από 3.083.000.000 ευρώ, κατέβηκαν στα 2.752.000.000 ευρώ, για δε το ελαιόλαδο από τα 617 στα554εκατομμύριαευρώ.

Ακόμη η κατάθεση της προκαταβολής έγινε αρχές Δεκεμβρίου αν και μπορούσε τότε να δοθεί το σύνολο της επιδότησης και όχι ως δάνειο όπως δόθηκε προκειμένου να μη δοθεί ολόκληρο το ποσό για δημοσιονομικούς λόγους, εξαιτίας της απογραφής την οποία πληρώνουν οι αγρότες. Επτά μήνες μετά την οριστικοποίηση των δικαιωμάτων δεν έχει γίνει κανένας έλεγχος, όπως επίσης δεν έγινε καμία κίνηση για την ίδρυση των γραφείων του ελαιοκομικού μητρώου.

Η Ν.Δ. επαίρεται για τις αυξήσεις στις συντάξεις του Ο.Γ.Α. και τρία χρόνια μετά δεσμεύεται να δώσει 700 ευρώ τον χρόνο στους αγρότες ,τα μισά απ’ όσα υποσχέθηκε, ωστόσο στο ίδιο διάστημα, έχει ήδη πάρει από αυτούς 720 ευρώ, 360 από την αύξηση του Φ.Π.Α. και άλλα 360 από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα, στα τσιγάρα και στα κινητά. Το ΠΑΣΟΚ έχει δεσμευτεί για τα 800 ευρώ στο ζευγάρι των αγροτών που δεν πρόλαβαν να ενταχθούν στο νέο ΟΓΑ προκειμένου να πάρουν αυξημένη σύνταξη.

Στο νομό Ηρακλείου δεν έχουν πληρωθεί από τον ΕΛΓΑ οι ζημιές ολοσχερούς καταστροφής των ελαιοδέντρων από το χιονιά του 2004, αν και ο ΕΛΓΑ, έχει καταχρεωθεί με το ποσό των 2,3 δις και έχει δώσει μόνο το 2006 90 εκατομμύρια ευρώ για κατ’ εξαίρεση καλύψεις.

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι, ο προϋπολογισμός του 2007 είναι ένας προϋπολογισμός μιας χαμένης ευκαιρίας, προκειμένου να αναπροσανατολίσουμε τη στρατηγική της χώρας προς την οικονομία της γνώσης και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.

Γι’ αυτό και το ΠΑΣΟΚ τον καταψηφίζει, όπως θα καταψηφίσει και ο ελληνικός λαός τη Ν.Δ. στις εκλογές που έρχονται.