Κίνδυνος στην αγορά από εισαγόμενες τομάτες με υψηλή επιβάρυνση από γεωργικά φάρμακα

Αριθμός πρωτ: 1925
Ημερομηνία κατάθεσης: 1/12/2006

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Κίνδυνος στην αγορά από εισαγόμενες τομάτες με υψηλή επιβάρυνση από γεωργικά φάρμακα.

Μεγάλη αναστάτωση επικρατεί στους τοματοπαραγωγούς αλλά και στους καταναλωτές από το γεγονός ότι μεγάλες ποσότητες τομάτας, οι οποίες κρίθηκαν ακατάλληλες λόγω υψηλής επιβάρυνσης από γεωργικά φάρμακα στη Γερμανία, στη συνέχεια διοχετεύτηκαν στη χώρα μας χωρίς τους κατάλληλους ελέγχους και διατίθενται ήδη στην αγορά.
Επειδή από καταγγελίες που υπάρχουν, πωλούνται ήδη οι συγκεκριμένες τομάτες στην αγορά της Βόρειας Ελλάδας και μάλιστα «βαπτίζονται» ελληνικές ενώ προέρχονται από το Μαρόκο.
Επειδή σύμφωνα με πληροφορίες στον τοπικό τύπο, οι παραγωγοί κηπευτικών του Νομού Ηρακλείου και της Κρήτης γενικότερα εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους ότι όχι μόνο οι συγκεκριμένες ποσότητες θα φτάσουν στα σπίτια όλων των καταναλωτών, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, αλλά υπάρχει ο κίνδυνος να πωληθούν και ως «κρητικές» τομάτες, αφού ήδη πωλούνται με τιμή ελληνικού προϊόντος.
Επειδή ο καταναλωτής δεν μπορεί να προστατευθεί, αφού δεν είναι σε θέση να γνωρίζει εάν το προϊόν είναι εισαγωγής ή ελληνικό, αλλά και επειδή υπάρχει κίνδυνος για την υγεία του αφού υπάρχει υψηλή επιβάρυνση από γεωργικά φάρμακα.
Επειδή οι τοματοπαραγωγοί αντιμετωπίζουν μείωση των εισοδημάτων τους λόγω των μεγάλων πιέσεων προς τα κάτω της τιμής του εγχώριου προϊόντος τους, που μένει μάλιστα αδιάθετο, από τις αθρόες εισαγωγές τομάτας από χώρες εκτός Ε.Ε.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο κ. Υπουργός:
Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί άμεσα, προκειμένου να εντοπιστούν και να αποσυρθούν από την αγορά οι επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία τομάτες, προέλευσης Μαρόκου, που εισήλθαν στην ελληνική αγορά.

Ο Ερωτών Βουλευτής
Μανόλης Σοφ. Στρατάκης