Καθυστέρηση στη δημιουργία Μονάδας χορήγησης μεθαδόνης στο Ηράκλειο

Αριθμός πρωτ: 1553
Ημερομηνία κατάθεσης: 22/11/2006

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΘΕΜΑ: Καθυστέρηση στη δημιουργία Μονάδας χορήγησης μεθαδόνης στο Ηράκλειο

Με επανειλημμένες Ερωτήσεις μου (μεταξύ άλλων οι 624/21-7-05, 11968/20-6-06 και 13957/7-9-06) έχω τονίσει την ανάγκη λειτουργίας νέων μονάδων απεξάρτησης στο Νομό Ηρακλείου.
Το πρόβλημα των ναρκωτικών παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις στην Κρήτη τα τελευταία δύο χρόνια, χωρίς να υπάρχει δυστυχώς η ανάλογη αντίδραση της πολιτείας με μέτρα όπως το συγκεκριμένο, με δεδομένο άλλωστε ότι ο αριθμός χρηστών που καλύπτει το κέντρο απεξάρτησης στα Χανιά είναι περιορισμένος.
Ο τοπικός τύπος του Ηρακλείου προβάλλει με ιδιαίτερα επικριτικό τόνο το αδιέξοδο στο οποίο έχει πλέον οδηγηθεί η προσπάθεια της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ηρακλείου να δημιουργήσει κέντρο χορήγησης μεθαδόνης. Εντούτοις, τόσο το Πανεπιστήμιο Κρήτης όσο και, κυρίως, οι διοικήσεις του Βενιζέλειου Νοσοκομείου και του ΠΑΓΝΗ, επικαλούνται συνεχώς την ανεπάρκεια των προτεινόμενων χώρων.
Επειδή παρά το ότι το έχει αποφασιστεί, ήδη τον Ιούλιο του 2004, από το Νομαρχιακό Συμβούλιο η δημιουργία μονάδας υποκατάστασης στο νομό, τα δύο νοσοκομεία του νομού κωλυσιεργούν στην εξεύρεση κατάλληλου χώρου για τη στέγασή της.
Επειδή οι αξιόλογες προσπάθειες μη κρατικών φορέων, όπως το Ανοικτό Θεραπευτικό Πρόγραμμα «Αριάδνη», δεν έχουν τύχει της ανάλογης στήριξης της πολιτείας,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο κ. Υπουργός:
Αν προτίθεται να παρέμβει με σκοπό να ευοδωθεί η προσπάθεια της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ηρακλείου να βρει κατάλληλο χώρο, σε συνεργασία με το Βενιζέλειο Νοσοκομείο και το ΠΑΓΝΗ, για τη δημιουργία κέντρου χορήγησης μεθαδόνης στο Ηράκλειο.

Ο Ερωτών Βουλευτής
Μανόλης Σοφ. Στρατάκης