Καταγγελίες για αυθαίρετες κεραίες κινητής τηλεφωνίας σε ταράτσες σπιτιών

Αριθμός πρωτ: 4264
Ημερομηνία κατάθεσης: 13/2/2007

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

ΘΕΜΑ: Καταγγελίες για αυθαίρετες κεραίες κινητής τηλεφωνίας σε ταράτσες σπιτιών.

Σε καταγγελίες για αυθαίρετες και καμουφλαρισμένες κεραίες κινητής τηλεφωνίας σε ταράτσες σπιτιών, προέβη ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου.
Συγκεκριμένα, επισήμανε ότι ανά τριακόσια μέτρα μέσα στην πόλη του Ηρακλείου έχουν τοποθετηθεί και εξακολουθούν τα τοποθετούνται, αυθαίρετα, από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, κεραίες στις ταράτσες των οικοδομών, χωρίς άδεια και οι περισσότερες από αυτές καλύπτονται με διάφορες παραλλαγές, καμινάδες, σωλήνες, ντεπόζιτα κτλ., γεγονός που υποκρύπτει σοβαρές συνέπειες για την υγεία των κατοίκων.
Επειδή, σε πολλές περιπτώσεις, έχω επισημάνει με Ερωτήσεις την έντονη ανησυχία των κατοίκων πολλών περιοχών αναφορικά με τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας και οι απαντήσεις του Υπουργείου είναι μεν καθησυχαστικές, αλλά η πραγματικότητα μάλλον τις διαψεύδει.
Επειδή τα κίνητρα που παρέχουν οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας είναι αρκετά δελεαστικά και σε χαλεπούς οικονομικά καιρούς πείθουν τους ιδιοκτήτες, εις βάρος της δημόσιας υγείας, να επιτρέψουν την εγκατάσταση κεραιών στα σπίτια τους.
Επειδή σε πολλές περιοχές, όπου παρατηρείται το εν λόγω φαινόμενο, υπάρχουν δικαιολογημένες έντονες αντιδράσεις των κατοίκων, οι οποίες και αναμένεται να κλιμακωθούν,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:
1) Αν θα μπει φρένο στην αυθαιρεσία και στην παρανομία των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, οι οποίες προσφέροντας γενναιόδωρα οικονομικά ανταλλάγματα, πείθουν τους ιδιοκτήτες να εγκαθιστούν κεραίες στις οικοδομές τους.
2) Αν πραγματοποιούνται διαρκείς και επισταμένοι έλεγχοι ούτως ώστε οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας να τηρούν αφενός τις θεσμοθετημένες προδιαγραφές και να εξασφαλίζεται η συμμόρφωσή τους με τα όρια ασφαλούς έκθεσης του κοινού αναφορικά με την ακτινοβολία, και αφετέρου να ελέγχεται το πλήθος και η νομιμότητα των εγκατεστημένων κεραιών.

Ο Ερωτών Βουλευτής
Μανόλης Σοφ. Στρατάκης