Καταγγελίες για υπονόμευση της εγχώριας καλλιέργειας ενεργειακών φυτών

Αριθμός πρωτ: 4666
Ημερομηνία κατάθεσης: 22/2/2007

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1) ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
2) ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
3) ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Καταγγελίες για υπονόμευση της εγχώριας καλλιέργειας ενεργειακών φυτών

Σε συνέχεια της Ερώτησής μου 3605/26-1-07, για την ελλιπή πολιτική ανάπτυξης ενεργειακών καλλιεργειών στη χώρα μας, η πρόσφατη Κοινή Υπουργική Απόφαση σχετικά με την κατανομή για το 2007 των ποσοτήτων αφορολόγητου βιοντίζελ, έρχεται να επιβεβαιώσει την ανεπάρκεια της ακολουθούμενης πολιτικής.
Όπως καταγγέλλει η Ένωση Ελλήνων Παραγωγών και Εμπόρων Σπόρων, με βάση την Υπουργική Απόφαση κατανέμονται 114.000 χιλιόλιτρα, από τα οποία μόνο το 30% επιτρέπεται να προέλθει από εγχώρια ενεργειακά φυτά. Αυτή η κατανομή σημαίνει 70.000 στρέμματα ηλιάνθου ή ελαιοκράμβης, τη στιγμή που πέρυσι είχαν καλλιεργηθεί στη χώρα μας 90.000 στρέμματα με ηλίανθο.
Επειδή, όπως καταγγέλλεται, η υπογραφή με τους αγρότες ιδιωτικών συμφωνητικών παραγωγής ενεργειακών φυτών έγινε με την προοπτική αυξημένης εγχώριας παραγωγής τους, που διαψεύδεται όμως από την κατανομή που έγινε με την Υπουργική Απόφαση.
Επειδή η αύξηση της παραγωγής και χρήσης βιοκαυσίμων προυποθέτει πάνω απ’ όλα την ανάπτυξη των ενεργειακών καλλιεργειών, ώστε να μην βασιζόμαστε σε εισαγωγή των πρώτων υλών, και με δεδομένο ότι η χώρα μας έχει αναπτυγμένο Πρωτογενή τομέα,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ
Οι κ.κ. Υπουργοί:

Αν προτίθενται να λάβουν υπόψη τους τις καταγγελίες περί μη ενθάρρυνσης της εγχώριας παραγωγής ενεργειακών καλλιεργειών και να προβούν σε αναθεώρηση της σχετικής Υπουργικής Απόφασης.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης