Καταπολέμηση των φαινομένων κατάλυσης της νομιμότητας στην περιοχή του Δήμου Μαλλίων

Αριθμός πρωτ: 13473
Ημερομηνία κατάθεσης: 11/8/2006

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1) ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
2) ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΘΕΜΑ: Καταπολέμηση των φαινομένων κατάλυσης της νομιμότητας στην περιοχή του Δήμου Μαλλίων.

Σε συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στα Μάλλια με τη συμμετοχή των κατοίκων και όλων των φορέων της περιοχής, εκδηλώθηκε με έντονο τρόπο η αγανάκτηση για γνωστά ακραία φαινόμενα που θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο την ανάπτυξη του Δήμου, αμαυρώνουν την εικόνα της περιοχής και ακυρώνουν τις μέχρι σήμερα προσπάθειες των κατοίκων για ανάπτυξη του τουρισμού.
Στη σύσκεψη προβλήθηκαν τα προβλήματα που δημιουργούν η βίαιη συμπεριφορά ορισμένων τουριστών, η αλόγιστη χρήση αλκοόλ, τα ναρκωτικά, η κυκλοφοριακή αναρχία και η ηχορύπανση.
Αυτά τα φαινόμενα που παρατηρούνται έντονα τα τελευταία χρόνια και προβάλλονται εκτενώς από τα ελληνικά και διεθνή Μ.Μ.Ε. έχουν θορυβήσει τους κατοίκους, οι οποίοι βλέπουν να διακυβεύεται σοβαρά η τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, που αποτελεί την κύρια πηγή εισοδήματος.
Επειδή μεταξύ των λύσεων που προτάθηκαν στην ανοικτή συγκέντρωση, είναι η τροποποίηση αστυνομικών διατάξεων για τα τετράτροχα και δίτροχα οχήματα, και βεβαίως η επιβολή της νομιμότητας, προς όλες τις κατευθύνσεις.
Επειδή η ικανοποίηση του αιτήματος για καλύτερη αστυνόμευση που εκφράζουν όλοι οι κάτοικοι της περιοχής προϋποθέτει την ίδρυση αστυνομικού τμήματος στα Μάλλια.
Επειδή, όπως έχω επισημάνει με τις Ερωτήσεις μου 2616/10-8-2004, 9241/30-3-2005 και 9287/28-3-2006, και παρά τις δεσμεύσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου για καλύτερη αστυνόμευση δεν έχει υπάρξει μέχρι σήμερα καμία εξέλιξη.
Επειδή με όσα συμβαίνουν, αντί να υπάρξει τουριστική ανάπτυξη, τίθεται σε κίνδυνο και η υφιστάμενη, από το κλίμα που διαμορφώνεται.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ Οι κ.κ. Υπουργοί:
1) Εάν προτίθενται να παρέμβουν και με ποιό τρόπο για να υπάρξει ουσιαστική αστυνόμευση, ώστε να καταπολεμηθούν παράνομες συμπεριφορές που θέτουν σε κίνδυνο την ανάπτυξη της περιοχής και έχουν προκαλέσει την αγανάκτηση των κατοίκων.
2) Εάν υπάρχει σχεδιασμός ώστε στις τουριστικές περιοχές να δημιουργηθούν αστυνομικά τμήματα για να περιοριστεί η παραβατικότητα που αυξανόμενη υποσκάπτει τη φήμη του τουρισμού μας.
3) Με ποιους τρόπους προτίθενται να συνδράμουν τους τοπικούς φορείς πολυσύχναστων τουριστικών περιοχών με μεγάλες πληθυσμιακές συγκεντρώσεις, όπως είναι τα Μάλλια, ώστε να μπορούν να εξυπηρετήσουν τον τουρισμό αποτελεσματικά.

Ο Ερωτών Βουλευτής
Μανόλης Σοφ. Στρατάκης


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ (αρχείο pdf)