Καταστροφές στο Ν. Ηρακλείου από έντονες βροχοπτώσεις

Αριθμός πρωτ: 879
Ημερομηνία κατάθεσης: 6/11/2006

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1) ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
2) ΠΕΧΩΔΕ
3) ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Καταστροφές στο Ν. Ηρακλείου από έντονες βροχοπτώσεις.

Η έντονη βροχόπτωση της 2ης και 3ης Νοεμβρίου 2006 δημιούργησε τεράστια προβλήματα στους Δήμους Βιάννου, Ζαρού, Ρούβα και Αγίας Βαρβάρας του Νομού Ηρακλείου.
Το ύψος της βροχής και η έντασή της ήταν πρωτόγνωρη αφού σε λίγες ώρες το ύψος της βροχής ήταν τόσο όσο είναι όλη τη διάρκεια του έτους σε ορισμένες περιοχές του Νότου. Οι ζημιές σε αγροτικές καλλιέργειες κυρίως θερμοκηπιακές, όπου η βροχή κατέκλυσε τις νέες φυτείες, είναι ανυπολόγιστες, αφού το απολυμασμένο έδαφος των θερμοκηπίων κατακλύσθηκε από φερτά υλικά, με αποτέλεσμα οι καλλιέργειες να πρέπει εξαρχής να φυτευτούν.
Η ορμητικότητα των νερών ήταν τόση μεγάλη με αποτέλεσμα σε επικλινείς περιοχές ακόμη και ορεινών όγκων να δημιουργηθούν νέοι χείμαρροι μεγάλου βάθους, όπως και από κάθε σημείο που πέρασε το νερό αν δεν επαρκούσε η υφιστάμενη δίοδος.
Αποτέλεσμα αυτής της έντονης βροχόπτωσης στις πληγείσες περιοχές ήταν, εκτός από την καταστροφή των καλλιεργειών, η μεγάλη καταστροφή του επαρχιακού αγροτικού οδικού δικτύου, που στις περισσότερες περιπτώσεις ήταν ο αποδέκτης των τεράστιων ποσοτήτων νερού.
Στην περιοχή της Ψαρής Φοράδας του Δήμου Βιάννου, η ορμητικότητα του νερού κατέστρεψε ολόκληρη πλατεία και παρέσυρε ελαφριές κατασκευές στη θάλασσα. Το αλιευτικό καταφύγιο της Άρβης πλημμύρισε από νερά και λάσπες, με άγνωστες μέχρι στιγμής επιπτώσεις.
Στο Δήμο Ζαρού , δίπλα στο Μοναστήρι του Αγ.Νικολάου, τα φερτά υλικά από τον ορεινό όγκο του Ψηλορείτη κάλυψαν σε μεγάλο μήκος το ποτάμι που σε ορισμένα σημεία είχε βάθος μέχρι και 10 μέτρα. Το έργο ανάπλασης του Δήμου Ζαρού από το πρόγραμμα ΟΠΑΧ ύψους περίπου 400.000 ευρώ, έχει στην κυριολεξία εξαφανιστεί από τις τεράστιες ποσότητες φερτών υλικών και κινδυνεύουν οι ζωές των μοναχών στο παρακείμενο μοναστήρι αφού στα ισόγεια κελιά το νερό έφτασε τα δύο μέτρα.
Το τελικό συμπέρασμα είναι ότι οι μεγάλες ποσότητες νερού που έπεσαν στους τέσσερις δήμους του Ν.Ηρακλείου μέσα σε λίγες ώρες δημιούργησαν πληθώρα καταστροφών σε σπίτια, επιχειρήσεις, καλλιέργειες, το αγροτικό δίκτυο και άλλα έργα του Δήμου.
Οι υπηρεσίες του Δήμου και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ηρακλείου από την πρώτη στιγμή έδωσαν και δίνουν την μάχη της αποκατάστασης που θα απαιτήσει όμως πολλή δουλειά και ο Νομάρχης Ηρακλείου ζήτησε, με έγγραφό του στα αρμόδια Υπουργεία, να κηρυχθούν οι περιοχές αυτές ως θεομηνιόπληκτες και επιπλέον συγκρότησε άμεσα τα συνεργεία καταγραφής των ζημιών.
Επειδή οι ζημιές είναι μεγάλες και πρέπει η πολιτεία άμεσα να ανταποκριθεί,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ Οι κ.κ. Υπουργοί :
1) Αν προτίθενται να υπογράψουν τις σχετικές αποφάσεις για το χαρακτηρισμό των περιοχών των Δήμων Βιάννου, Ζαρού, Ρούβα και Αγίας Βαρβάρας ως θεομηνιόπληκτες.
2) Αν προτίθενται να ενισχύσουν οικονομικά, με επαρκείς πιστώσεις, άμεσα τους τέσσερις Δήμους και τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηρακλείου για την αποκατάσταση των ζημιών στο οδικό δίκτυο και τα έργα υποδομής που καταστράφηκαν.
3) Αν προτίθενται να δώσουν εντολές για άμεση αποζημίωση των πληγέντων, μετά την καταγραφή των ζημιών στις καλλιέργειες και τις πάγιες εγκαταστάσεις, από τον ΕΛΓΑ.
4) Αν προτίθενται να καλύψουν τις δαπάνες αποκατάστασης και προστασίας από μελλοντικές καταστροφές των έργων του αλιευτικού καταφυγίου Άρβης και του έργου Ανάπλασης του Δήμου Ζαρού.

Ο Ερωτών Βουλευτής
Μανόλης Σοφ. Στρατάκης


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ (αρχείο pdf)


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ 2η ΑΠΑΝΤΗΣΗ (αρχείο pdf)


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ 3η ΑΠΑΝΤΗΣΗ (αρχείο pdf)