Κατοχύρωση κρητικού ελαιολάδου ως προϊόντος Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ)


Αριθμός πρωτ: 12144
Ημερομηνία κατάθεσης: 23/6/2006

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Κατοχύρωση κρητικού ελαιολάδου ως προϊόντος Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ)

Σε συνέντευξη Τύπου των εκπροσώπων του Συνδέσμου Ελαιοπαραγωγικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ) και του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάδειξης Κρητικού Ελαιολάδου (ΣΠΑΚΕ), εκφράστηκε η έντονη διαμαρτυρία των μελών του για την κωλυσιεργία του Υπουργείου στην κατοχύρωση του φημισμένου κρητικού ελαιολάδου, με την ονομασία «Κρήτη», στο Κοινοτικό Μητρώο Προστατευομένων Ονομασιών Προέλευσης (ΠΟΠ) και Προστατευομένων Γεωγραφικών Ενδείξεων (ΠΓΕ).
Την ανάγκη θεσμικής θωράκισης και διεθνούς προβολής του κρητικού ελαιολάδου είχα επισημάνει με την Ερώτησή μου 11681/10-6-2005, στην οποία το Υπουργείο απάντησε κάνοντας αναφορά σε ελαιόλαδα συγκεκριμένων περιοχών του νησιού που είναι καταχωρημένα στο Κοινοτικό Μητρώο ΠΟΠ.
Ωστόσο, η έλλειψη κατοχύρωσης της ονομασίας του κρητικού ελαιολάδου στο σύνολό του, δημιουργεί προβλήματα, αφού αυξάνονται οι περιπτώσεις παράτυπης εκμετάλλευσης του ονόματος και της φήμης του.
Για το λόγο αυτό, ο ΣΠΑΚΕ κατέθεσε στο Υπουργείο φάκελο προκειμένου να κατοχυρώσει το κρητικό ελαιόλαδο. Η απάντηση όμως που δόθηκε παραπέμπει το θέμα στις καλένδες, αφού όπως διατείνεται απαιτούνται αλλαγές στην πρόταση, εξαιτίας της τροποποίησης του σχετικού Κανονισμού της ΕΕ, με αποτέλεσμα να μην ολοκληρωθεί η διαδικασία της κατοχύρωσης.
Επειδή δεν είναι δυνατό η γραφειοκρατία να δημιουργεί προβλήματα στην προώθηση του κρητικού ελαιολάδου μέσω της κατοχύρωσής του ως ΠΟΠ,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο κ. Υπουργός:
Εάν προτίθεται να δώσει εντολή για να προχωρήσουν οι σχετικές διαδικασίες, ώστε να ικανοποιηθεί το αίτημα χιλιάδων παραγωγών της Κρήτης για καταχώρηση του κρητικού ελαιολάδου στο Κοινοτικό Μητρώο Προστατευομένων Ονομασιών Προέλευσης (ΠΟΠ) και Προστατευομένων Γεωγραφικών Ενδείξεων (ΠΓΕ).

Ο Ερωτών Βουλευτής
Μανόλης Σοφ. Στρατάκης


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ (αρχείο pdf)