Κοινή Ερώτηση των βουλευτών Μανόλη Στρατάκη και Χάρη Τσιόκα σχετικά με το μεταλλαγμένο ρύζι.

Αριθμός πρωτ: 14563
Ημερομηνία κατάθεσης: 29/9/2006

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1) ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
2) ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Θέμα: Μεταλλαγμένο ρύζι.

Με την Ερώτησή μας 13631/28.08.2006 τονίζαμε την αναγκαιότητα λήψης μέτρων προκειμένου να αποτραπεί στη χώρα μας η κατανάλωση μεταλλαγμένου ρυζιού, του οποίου είχε απαγορευτεί η χρήση.
Δεν πέρασαν λίγες μέρες και άρχισαν να κατάσχονται στην αγορά μεγάλες ποσότητες όχι μόνο μεταλλαγμένου ρυζιού αλλά και λαδιού σόγιας.
Το ανησυχητικό είναι ότι η κυβέρνηση όχι μόνο αποδείχθηκε απληροφόρητη για τα όσα συνέβαιναν στην αγορά, αφού διαβεβαίωνε με την απάντηση της στην παραπάνω Ερώτηση μας στις 20-09-06 ότι καμιά εισαγωγή δεν είχε γίνει, αλλά και ανίκανη να αξιοποιήσει αυτό που όλοι έβλεπαν δια γυμνού οφθαλμού και από μόνο του προκαλούσε υποψίες.
Τονίζουμε για άλλη μια φορά ότι, πριν την έκδοση της απόφασης στις 6-9-06 για εντατικοποίηση των ελέγχων στα σημεία εισόδου της χώρας σε όλα τα φορτία, έχουν εισαχθεί μεγάλες ποσότητες μεταλλαγμένου ρυζιού αφού στην ουσία δεν υπήρχε κανένας έλεγχος.
Επειδή κανένα από τα διαπιστευμένα τέσσερα εργαστήρια βιολογικών δοκιμών δεν έχει διαπιστευτεί για έλεγχο στο ρύζι αλλά μόνο για καλαμπόκι και σόγια.
Επειδή οι έλεγχοι που έπρεπε να γίνονται έχουν σταματήσει αφού ήδη από το 2004 και μετά καμία σχετική ανακοίνωση για το καλαμπόκι και τη σόγια δεν έχει γίνει.
Επειδή το θέμα είναι τεράστιο και αφορά την υγεία των πολιτών και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η κατανάλωση μεταλλαγμένων προϊόντων,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ Οι κ.κ. Υπουργοί:
1) Αν προτίθενται να πραγματοποιήσεουν ουσιαστικούς ελέγχους στην αγορά για όλες τις υπάρχουσες παρτίδες ρυζιού και των άλλων μεταλλαγμένων προϊόντων.
2) Αν προτίθενται να ενημερώσουν το κοινό με όλα τα πρόσφορα μέσα για την αποφυγή κατανάλωσης μεταλλαγμένων προϊόντων προκειμένου να προστατευθεί η δημόσια υγεία.
3) Αν έχουν γίνει έλεγχοι και πόσοι για μεταλλαγμένους σπόρους και ποιά είναι τα αποτελέσματα.

Οι ερωτώντες βουλευτές
Μανόλης Σοφ. Στρατάκης
Χάρης Τσιόκας