Κυβερνητική αδράνεια για την ολοκλήρωση των Κλειστών Γυμναστηρίων του νομού Ηρακλείου και αποποίηση ευθυνών

πηγή: www.stadia.gr
Αριθμός πρωτ: 2885
Ημερομηνία κατάθεσης: 9/1/2007

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤOΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1) ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
2) ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΘΕΜΑ: Κυβερνητική αδράνεια για την ολοκλήρωση των Κλειστών Γυμναστηρίων του νομού Ηρακλείου και αποποίηση ευθυνών.

Με πολλές Ερωτήσεις μου (3561/28-9-04, 1761/2-9-05, 9008/21-3-06, 1609/23-11-06) έχω τονίσει την έλλειψη χρηματοδότησης από την Κυβέρνηση για την ολοκλήρωση αθλητικών υποδομών, που δημοπρατήθηκαν από την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, στο πρόγραμμα ΕΛΛΑΔΑ 2004-ΔΙΚΤΥΟ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΡΙΩΝ.
Ιδιαίτερα στο νομό Ηρακλείου η αδιαφορία αυτή είναι πλήρης, καθώς τα τελευταία δύο χρόνια έχουν παραπεμφθεί στις καλένδες τα Κλειστά Γυμναστήρια του Προγράμματος (Αγίας Βαρβάρας, Μοιρών, Καστελλίου και Βιάννου), που και η ίδια η Κυβέρνηση παραδέχεται ότι είναι απαραίτητα έργα, χωρίς ωστόσο να το αποδεικνύει
Είναι χαρακτηριστική η στάση της Κυβέρνησης για το Κλειστό Γυμναστήριο Δήμου Βιάννου, καθώς στην απάντηση της Ερώτησής μου 1609/23-11-06, το Υπουργείο Οικονομικών παραπέμπει στερεότυπα στην Περιφέρεια Κρήτης ως αρμόδια για την παροχή πιστώσεων. Είναι προφανές όμως ότι αυτή η αποποίηση ευθυνών είναι παντελώς ανυπόστατη, καθώς καμία δυνατότητα δεν έχει η Περιφέρεια εάν δεν της παρασχεθούν οι απαραίτητες πιστώσεις από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, γεγονός που αποδεικνύει προκλητική αδιαφορία.
Επειδή οι νέοι σε ηλικία κάτοικοι των Δήμων στα οποία έχουν δημοπρατηθεί τα Κλειστά Γυμναστήρια έχουν απόλυτη ανάγκη από αθλητικές υποδομές, τις οποίες στερούνται λόγω της κυβερνητικής αδιαφορίας.
Επειδή όλα τα Κλειστά Γυμναστήρια του νομού Ηρακλείου δημοπρατήθηκαν από την προηγούμενη Κυβέρνηση, με εξασφαλισμένα κονδύλια για ένα μέρος της κατασκευής τους, η τωρινή όμως πολιτική ηγεσία αδιαφορεί για τη συνέχιση της χρηματοδότησης, με αποτέλεσμα οι εργολαβίες να διαλύονται και τα έργα να είναι ημιτελή, ενώ από την άλλη δημοπρατούνται έργα με διπλάσιο κόστος σε άλλους νομούς.
Επειδή είναι καταγεγραμμένη, στη συζήτηση της Ερώτησής μου 1761/2-9-05, η δέσμευση του Υφυπουργού Πολιτισμού κ. Ορφανού για παράδοση των έργων εντός του 2006, χωρίς βεβαίως να έχει υλοποιηθεί,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ
Οι κ.κ. Υπουργοί:
Εάν προτίθενται να δεσμευτούν για άμεση συνέχιση της χρηματοδότησης της κατασκευής των Κλειστών Γυμναστηρίων του νομού Ηρακλείου που έχουν μείνει ημιτελή, με αυστηρό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, για την κάλυψη των επιτακτικών αναγκών των Δήμων Καστελλίου, Μοιρών, Βιάννου και Αγίας Βαρβάρας σε αθλητικές υποδομές.

O Ερωτών Βουλευτής
Μανόλης Σοφ. Στρατάκης


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ (αρχείο pdf)