Λήψη μέτρων για μείωση των ακρωτηριασμών λόγω διαβήτη

Αριθμός πρωτ: 13864
Ημερομηνία κατάθεσης: 5/9/2006

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΘΕΜΑ: Λήψη μέτρων για μείωση των ακρωτηριασμών λόγω διαβήτη.

Με επιστολή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων-Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη, κάνει έκκληση και ζητάει την άμεση λήψη μέτρων για να μειωθούν οι ακρωτηριασμοί λόγω διαβήτη στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδίας, ο αριθμός των ακρωτηριασμών των κάτω άκρων που γίνονται στην Ελλάδα είναι πάρα πολύ μεγάλος, καθώς είναι αυξημένος κατά 50-80% σε σχέση με τον αντίστοιχο των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, ενώ όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά τα μέλη της Ομοσπονδίας, μόνο το 2005 έγιναν στη χώρα μας 7.500 ακρωτηριασμοί, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων θα μπορούσε να έχει αποτραπεί.
Επειδή η κατάσταση που υπάρχει, όπως καταγράφεται από τα δεδομένα και τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ομοσπονδία των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη, χρήζει της άμεση παρέμβαση της Πολιτείας.
Επειδή, σύμφωνα με τις καταγγελίες των μελών της Ομοσπονδίας το φαινόμενο αυτό είναι απόρροια της έλλειψης εξειδικευμένων ιατρείων οργανωμένων διαβητολογικών κέντρων για την εκπαίδευση των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη πάνω στη χρόνια πάθησή τους, κυρίως στην περιφέρεια.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο κ. Υπουργός:
1) Εάν προτίθεται να προβεί άμεσα στη λήψη μέτρων για τη μείωση των ακρωτηριασμών, κυρίως των κάτω άκρων, λόγω διαβήτη στη χώρα μας, με την οργάνωση ιατρείων διαβητικού ποδιού με συμμετοχή όλων των ειδικοτήτων ιατρικής που σχετίζονται με την πάθηση.
2) Εάν προτίθεται να πραγματοποιήσει το αίτημα της Ομοσπονδίας, προκειμένου να δοθούν άμεσα στους ασθενείς ιατρικά υποδήματα και πέλματα που μειώνουν τον κίνδυνο ακρωτηριασμών.
3) Εάν προτίθεται να μεριμνήσει προκειμένου η απόφαση του ακρωτηριασμού λόγω διαβήτη να λαμβάνεται από ιατρική επιτροπή και όχι από ένα μόνο γιατρό, όπως γίνεται μέχρι σήμερα.

Ο Ερωτών Βουλευτής
Μανόλης Σοφ. Στρατάκης