Μεροληπτική αξιολόγηση επενδυτικού σχεδίου για «Εμπορία γεωργικών προϊόντων ποιότητας», Άξονας 7 (ΟΠΑΧ) Μέτρο 7.03

Αριθμός πρωτ: 14133
Ημερομηνία κατάθεσης: 14/9/2006

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Μεροληπτική αξιολόγηση επενδυτικού σχεδίου για «Εμπορία γεωργικών προϊόντων ποιότητας», Άξονας 7 (ΟΠΑΧ) Μέτρο 7.03.

Σύμφωνα με καταγγελία που είδε το φως της δημοσιότητας στην εφημερίδα «Νέα Κρήτη» 14/9/06, δεν εγκρίθηκε επενδυτικό σχέδιο που αφορούσε την πιστοποίηση συστήματος ολοκλήρωσης διαχείρισης (ΣΟΔ) σουλτανίνας, έρευνα αγοράς και δημιουργία ιστοσελίδας και website, στο Μέτρο 7.03.
Επειδή σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται το μοντέλο που αξιοποιήθηκε «ίδρυση ομάδας παραγωγών» από ιδιωτικό φορέα έχει αξιολογηθεί και έχουν εγκριθεί ανάλογα επενδυτικά σχέδια για πορτοκάλια και ελιές.
Επειδή η μελέτη ήταν πλήρης όπως τουλάχιστον δηλώνουν οι επενδυτές αλλά και η προέγκριση υπαγωγής στην οποία συμπεριλαμβάνεται η προέγκριση μόνο ενός ασήμαντου ποσού για διερεύνηση της αγοράς δεν έχει καμμιά αρνητική αναφορά για τις άλλες επενδύσεις του σχεδίου.
Επειδή η επιχείρηση που υπέβαλλε το επενδυτικό σχέδιο έχει δείξει τα τελευταία χρόνια δείγματα γραφής διαμορφώνοντας, κατά το δυνατόν τις καλλίτερες προϋποθέσεις για προώθηση των εξαγωγών σε πολλά είδη και κυρίως στα επιτραπέζια σταφύλια.
Επειδή οι ενδιαφερόμενοι προτίθενται να προσφύγουν στα Ευρωπαϊκά Όργανα για μεροληπτική και άδικη μεταχείριση με κίνδυνο να εκτεθεί η χώρα.
Επειδή η κατάσταση του αμπελουργικού τομέα επιβάλλει την προώθηση και τη συνδρομή κάθε προσπάθειας η οποία θα συμβάλλει στη διατήρηση και πρόοδό του και όχι την πλήρη εξαφάνισή του,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο κ. Υπουργός:
Αν προτίθεται να παρέμβει για να γίνει διόρθωση της αξιολόγησης, αφού έχουν εγκριθεί επενδυτικά σχέδια βασισμένα στο ίδιο μοντέλο αλλά και για την υλοποίηση του στόχου να απορροφηθούν όλα τα κονδύλια, όταν μάλιστα όπως λέγεται γι’ αυτό το λόγο δεν απορρίφθηκε κανένα άλλο επενδυτικό σχέδιο σε πανελλαδικό επίπεδο.

Ο Ερωτών Βουλευτής
Μανόλης Σοφ. Στρατάκης