Με Ερώτησή του προς τον Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης, ο βουλευτής Ηρακλείου Μανόλης Στρατάκη επισημαίνει τη μεγάλη μείωση εξαγωγών σταφυλιών και των άλλων καλοκαιρινών φρούτων κατά τη φετινή περίοδο.


Αριθμός πρωτ: 239
Ημερομηνία κατάθεσης: 9/10/2006

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ : Μεγάλη μείωση εξαγωγών σταφυλιών και των άλλων καλοκαιρινών φρούτων κατά τη φετινή περίοδο.

Λίγες μέρες πριν ολοκληρωθεί η φετινή εξαγωγική περίοδος στα καλοκαιρινά φρούτα, ο μέχρις στιγμής απολογισμός από πλευράς ποσότητας είναι αρνητικός συγκριτικά με πέρυσι και δεν αναμένεται να αλλάξει μέχρι την ολοκλήρωσή της.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου, όσον αφορά τις φετινές εξαγωγές στα επιτραπέζια σταφύλια, που αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί εντός εικοσαήμερου, με κύριες χώρες προορισμού τη Γερμανία, τη Βρετανία και την Ολλανδία, είναι μειωμένες κατά 16,4% σε σχέση με τις αντίστοιχες περυσινές.
Επειδή αντίστοιχα αποτελέσματα υπάρχουν και στις εξαγωγές και στα υπόλοιπα καλοκαιρινά φρούτα, όπως στα καρπούζια μείωση κατά 9%, στα ροδάκινα κατά 24,1%, στα νεκταρίνια κατά 37.8% κ.α.
Επειδή ο Νομός Ηρακλείου έχει μεγάλο αριθμό σταφυλοπαραγωγών οι οποίοι μέρα με τη μέρα βλέπουν τα εισοδήματά τους να συρρικνώνονται και να οδηγούνται σε οικονομικό μαρασμό, από την αδυναμία του Υπουργείου να παρέχει τα εχέγγυα σε ένα παραγωγικό κλάδο με ιδιαίτερη δυναμική για την τοπική αλλά και την εθνική οικονομία.
Επειδή τα αποτελέσματα της αδράνειας του Υπουργείου για τη στήριξη και την ανάπτυξη του τομέα της αμπελουργίας στη χώρα μας έχει άμεσες επιπτώσεις στο εισόδημα των σταφυλοπαραγωγών αλλά και για το μέλλον του τομέα γενικότερα, αφού πέρα από τη μείωση των εξαγωγών και κατά συνέπεια των εισοδημάτων των παραγωγών, είχαμε και τις πρόσφατες μεγάλες απώλειες ύψους 1.129.015ευρώ των κοινοτικών ενισχύσεων για την αναδιάρθρωση των αμπελώνων στη χώρα μας,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο κ. Υπουργός:
Εάν προτίθεται να ενισχύσει το απολεσθέν εισόδημα των αμπελοπαραγωγών λόγω της σημαντικής μείωσης των εξαγωγών σταφυλιών κατά τη φετινή περίοδο, μετά και την απώλεια σημαντικών κοινοτικών ενισχύσεων για την αναδιάρθρωση των αμπελώνων, προκειμένου να μην οδηγηθούν σε ολοκληρωτική οικονομική καταστροφή οι σταφυλοπαραγωγοί του Νομό Ηρακλείου αλλά και ολόκληρης της χώρας.

Ο Ερωτών Βουλευτής
Μανόλης Σοφ. Στρατάκης