Μόλυνση της θαλάσσιας περιοχής ανάμεσα σε Σίσσες και Φόδελε από τη χωματερή.

Αριθμός πρωτ: 756
Ημερομηνία κατάθεσης: 1/11/2006

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1) ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ
2) ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ

ΘΕΜΑ: Μόλυνση της θαλάσσιας περιοχής ανάμεσα σε Σίσσες και Φόδελε από τη χωματερή

Με σχετικές αυτοψίες που διενήργησαν αρμόδιες υπηρεσίες, διαπιστώθηκε μεγάλη περιβαλλοντική υποβάθμιση της θαλάσσιας περιοχής ανάμεσα στις Σίσσες και στο Φόδελε.
Επειδή οι ελεγκτές διαπίστωσαν μόλυνση της θάλασσας αυτής της περιοχής, ιδίως μετά από έντονες βροχοπτώσεις, από μολυσμένα αποστραγγίσματα από την χωματερή των Πέρα Γαλήνων, τα οποία φτάνουν στην θάλασσα υπογείως και από επιφανειακούς χείμαρρους.
Επειδή αναμένονται και αποτελέσματα των ληφθέντων δειγμάτων από εξειδικευμένα εργαστήρια για να διαπιστωθεί μέχρι ποίου σημείου έχει φθάσει η μόλυνση που πιθανόν να έχει ως συνέπεια ακόμη και την απαγόρευση της αλιείας. Επειδή σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, πρόκειται για πρωτοφανή περιβαλλοντική επιβάρυνση, καθώς μεγάλοι όγκοι σκουπιδιών παρασύρονται από τις δυνατές νεροποντές και καταλήγουν στη θάλασσα.
Επειδή παρά τις κατά καιρούς εξαγγελίες, το θέμα της δημιουργίας νέας χωματερής δεν έχει δρομολογηθεί ακόμη, η επιβάρυνση δε της περιοχής εντείνεται καθημερινά με συνέπεια να επαπειλούνται και πρόστιμα από την Ε.Ε.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ Οι κ.κ. Υπουργοί:
Σε ποιο σχεδιασμό προτίθενται να προχωρήσουν, προκειμένου να παρθούν έγκαιρα μέτρα αντιμετώπισης της μεγάλης περιβαλλοντικής καταστροφής της θαλάσσιας αυτής περιοχής.

Ο Ερωτών Βουλευτής
Μανόλης Σοφ. Στρατάκης