Νέες επισημάνσεις Συνηγόρου του Πολίτη για τα περιβαλλοντικά προβλήματα από τη λειτουργία του Αεροδρομίου «Νίκος Καζαντζάκης»

Αριθμός πρωτ: 2692
Ημερομηνία κατάθεσης: 22/12/2006

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1) ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ
2) ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

ΘΕΜΑ: Νέες επισημάνσεις Συνηγόρου του Πολίτη για τα περιβαλλοντικά προβλήματα από τη λειτουργία του Αεροδρομίου «Νίκος Καζαντζάκης»

Με παλαιότερες Ερωτήσεις μου (416/23-10-06, 9325/29-3-06, 8564/9-3-06, 2223/14-9-05) έχω τονίσει την αγανάκτηση των κατοίκων της Νέας Αλικαρνασσού, και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων όπως ο Περιβαλλοντικός-Εξωραϊστικός Σύλλογος Ν. Αλικαρνασσού, για τα περιβαλλοντικά προβλήματα λόγω της λειτουργίας του Αεροδρομίου «Νίκος Καζαντζάκης».
Πρόσφατη επιστολή της ανεξάρτητης αρχής του Συνηγόρου του Πολίτη (αρ. Πρωτ. 127/20-11-06) με αποδέκτη τον διοικητή της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, επιβεβαιώνει τις καταγγελίες για τις επιπτώσεις της λειτουργίας του Αεροδρομίου στο περιβάλλον.
Τα προβλήματα που εντοπίζει ο Συνήγορος του Πολίτη αφορούν καταρχάς τη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης του αγωγού διάθεσης των λυμάτων του Αεροδρομίου, για την ορθή τήρηση της οποίας διατυπώνονται σοβαρές ενστάσεις.
Επίσης, τονίζεται ότι η ΥΠΑ περιπίπτει σε αντιφάσεις ως προς τις σηπτικές δεξαμενές λυμάτων καθώς και ως προς τον αγωγό περισυλλογής ομβρίων λυμάτων. Περαιτέρω, ο Συνήγορος καταγγέλλει την πρακτική που ακολουθήθηκε να υποβληθούν εκ των υστέρων μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την κατασκευή δύο νέων έργων, του νέου δαπέδου αεροσκαφών και του χώρου στάθμευσης επίγειων μέσων (βλ. και την Ερώτησή μου 416/23-10-06).
Τέλος, για το μείζον ζήτημα του αεροπορικού θορύβου που ταλαιπωρεί τους κατοίκους της Νέας Αλικαρνασσού, ο Συνήγορος θεωρεί ότι υπάρχει σοβαρή ευθύνη των αρμοδίων, ενόψει μάλιστα πρόσφατης απόφασης του Δικαστηρίου του Στρασβούργου που καταδίκασε τις αρμόδιες αρχές για παραβίαση του δικαιώματος στην κατοικία, λόγω της αδράνειάς τους να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για την αποφυγή και μείωση του θορύβου.
Επειδή ο Συνήγορος του Πολίτη θέτει επί τάπητος την πληθώρα των προβλημάτων και ζητά την αποκατάσταση της νομιμότητας.
Επειδή, τέλος, οι κάτοικοι ης περιοχής σημειώνουν ότι η υφιστάμενη περιβαλλοντική αδειδότηση του Αεροδρομίου λήγει σε λίγες ημέρες, χωρίς να έχει προχωρήσει η ανάθεση και εκπόνηση νέας Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ Οι κ.κ. Υπουργοί:
1) Με ποιες συγκεκριμένες ενέργειες προτίθενται να συμμορφωθούν στην επισήμανση του Συνηγόρου του Πολίτη για επίλυση των παραπάνω προβλημάτων, που έχουν σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον.
2) Εάν προτίθενται να επισπεύσουν τις διαδικασίες για ανάθεση και εκπόνηση νέας Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το Αεροδρόμιο Ηρακλείου.

Ο Ερωτών Βουλευτής
Μανόλης Σοφ. Στρατάκης


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ (αρχείο pdf)