Νοθεία και παραποίηση ετικετών στο τυποποιημένο ελαιόλαδο

Αριθμός πρωτ: 2226
Ημερομηνία κατάθεσης: 11/12/2006

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1) ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
2) ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Νοθεία και παραποίηση ετικετών στο τυποποιημένο ελαιόλαδο.

Την ανάγκη της εντατικοποίησης των ελέγχων επισημαίνουν όλοι οι φορείς που ασχολούνται με την προστασία και την ανάδειξη του κρητικού ελαιολάδου. Ο Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ), ο Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάδειξης του Κρητικού Ελαιολάδου (ΣΠΑΚΕ) και όλοι οι παραγωγοί, αγωνιούν από τις αρνητικές εξελίξεις και την τύχη του εξαγόμενου προϊόντος.
Τα πρόσφατα κρούσματα προώθησης στις αγορές του Πεκίνου και της Μόσχας νοθευμένου ελαιολάδου με σπορέλαια, επιβάλλει μια διαφορετική και περισσότερο προσεκτική αντιμετώπιση ενός προϊόντος όπως το ελαιόλαδο, με προοπτική και μέλλον για τους παραγωγούς και την εθνική οικονομία.
Οι κυρώσεις στους παραβάτες πρέπει να είναι στην ουσία αποτρεπτικές για παρόμοιες ενέργειες στο μέλλον και γι’ αυτό σε καμιά παρτίδα δεν θα πρέπει να επιτρέπεται η εξαγωγή χωρίς προηγούμενο έλεγχο ταυτοποίησης ετικέτας και περιεχομένου.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ Οι κ. κ. Υπουργοί:
Αν προτίθενται, ακούγοντας την κραυγή αγωνίας των παραγωγών, να στελεχώσουν επαρκώς τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και να δώσουν εντολές για πλήρεις και ολοκληρωμένους ελέγχους στο εξαγόμενο ελαιόλαδο αλλά και σε όλα τα προϊόντα.

Ο Ερωτών Βουλευτής
Μανόλης Σοφ. Στρατάκης