Οι καθυστερήσεις στις εγκρίσεις μελετών για την αναστήλωση των ενετικών τειχών και η υλοποίηση της Προγραμματικής Σύμβασης του Δήμου Ηρακλείου με το Υπουργείο.

Αριθμός πρωτ: 1254
Ημερομηνία κατάθεσης: 15/11/2006

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΘΕΜΑ: Οι καθυστερήσεις στις εγκρίσεις μελετών για την αναστήλωση των ενετικών τειχών και η υλοποίηση της Προγραμματικής Σύμβασης του Δήμου Ηρακλείου με το Υπουργείο

Με νέα επιστολή του προς τον Υπουργό Πολιτισμού, ο Δήμαρχος Ηρακλείου εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για την πορεία υλοποίησης της Προγραμματικής Σύμβασης του Δήμου Ηρακλείου με το Υπουργείο. Το ζήτημα έχω επισημάνει με επανειλημμένες Ερωτήσεις μου προς το Υπουργείο, με πιο πρόσφατες, μεταξύ άλλων, τις 11481/6-6-06, 11845/15-6-06 και 12140/23-6-06.
Στην επιστολή του ο Δήμαρχος τονίζει ότι πολλές μελέτες, που αφορούν κυρίως τον ενετικό οχυρωματικό περίβολο, βρίσκονται για μεγάλο χρονικό διάστημα σε εκκρεμότητα, όπως διαπίστωσε η Επιστημονική Εποπτική επιτροπή της Προγραμματικής Σύμβασης.
Αυτές οι μελέτες κρίνονται ιδιαίτερα σημαντικές, γιατί αφορούν τμήματα του ενετικού τείχους με σοβαρά προβλήματα στατικής επάρκειας, συγκεκριμένα τη στερέωση του προμαχώνα Σαμπιονάρα και τη στερέωση και αποκατάσταση του παραθαλάσσιου τμήματος της ενετικής οχύρωσης.
Αφετέρου, κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική και η μουσειολογική μελέτη για τη διαμόρφωση χώρου μνήμης στην πύλη Μακάσι-Προμαχώνα Μαρτινέγκο, λόγω των χρονοδιαγραμμάτων του ΠΕΠ Κρήτης 2000-2006, στο οποίο έχει ενταχθεί το έργο, καθώς και η μελέτη διαμόρφωσης του κοινόχρηστου χώρου της οδού Δ. Μπωφόρ, μετά την κατεδάφιση των κτισμάτων, για να αποδοθεί ο χώρος στους κατοίκους του Ηρακλείου.
Επειδή η επιστολή του Δημάρχου κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στο Υπουργείο, λόγω των αδικαιολόγητων καθυστερήσεων που παρατηρούνται στην έγκριση των μελετών.
Επειδή, περαιτέρω, τονίζεται εκ νέου το ζήτημα της χρηματοδότησης από το Υπουργείο της Προγραμματικής Σύμβασης, η οποία παρουσιάζει επίσης σημαντικές καθυστερήσεις,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο κ. Υπουργός:
1) Αν προτίθεται να παρέμβει για να επισπεύσει τη διαδικασία των εγκρίσεων των μελετών στο πλαίσιο της Προγραμματικής Σύμβασης για την Αναστήλωση των Ενετικών Τειχών του Χάνδακα και την Ανάπλαση της Παλιάς Πόλης του Ηρακλείου.
2) Αν προτίθεται να διασφαλίσει την ομαλή ροή της χρηματοδότησης του Δήμου Ηρακλείου στο πλαίσιο της Προγραμματικής Σύμβασης.

Ο Ερωτών Βουλευτής
Μανόλης Σοφ. Στρατάκης


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ (αρχείο pdf)