Ομιλία του βουλευτή Ν.Ηρακλείου Μανόλη Στρατάκη στη συζήτηση του σχεδίου νόμου “Ανάπτυξη Ιαματικού Τουρισμού και λοιπές διατάξεις”

20 Σεπτεμβρίου 2006

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

nullΈντονη κριτική στην πολιτική του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης άσκησε ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Μανόλης Σοφ. Στρατάκης, κατά τη διάρκεια συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής του Σχεδίου Νόμου «Ανάπτυξη Ιαματικού Τουρισμού και λοιπές διατάξεις».

Ο κ. Στρατάκης τόνισε ότι ο τουρισμός χαρακτηρίζεται ως η βαριά βιομηχανία της χώρας, εντούτοις το Υπουργείο δεν έχει μελετήσει ακόμη το φαινόμενο της συνεχούς μείωσης των εσόδων, παρά την αύξηση του αριθμού των επισκεπτών. Από την άλλη, παρά το πρόβλημα των υποδομών που υπάρχει στην Κρήτη, έναν από τους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς, η Κυβέρνηση δείχνει αδιαφορία, καθώς εξαίρεσε την Κρήτη από τον αναπτυξιακό νόμο.

Και οι ολοκληρωμένες επενδύσεις στις οποίες αναφέρθηκε η Υπουργός κ. Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, αφορούν μόνο ελάχιστες μονάδες πέντε αστέρων, ενώ στη μεσαία κατηγορία τουριστικών επιχειρήσεων θα έπρεπε να είχε δοθεί κυρίως το βάρος, αντέτεινε ο Βουλευτής.

Την ίδια αδιαφορία έδειξε η Κυβέρνηση και στο ζήτημα του νέου Διεθνούς Αεροδρομίου στο Καστέλλι, όπως επεσήμανε ο κ. Στρατάκης.
Ένα έργο που η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είχε προετοιμάσει, φέρνοντας στη Βουλή σχέδιο νόμου για τη δημιουργία του με συγχρηματοδότηση, που δεν πρόλαβε να ψηφιστεί λόγω εκλογών, και η τωρινή Κυβέρνηση δεν έχει κάνει καμία ενέργεια τα τελευταία δυόμιση χρόνια.

Σε ό,τι αφορά την ουσία του συζητούμενου νομοσχεδίου, ο κ. Στρατάκης τόνισε ότι παραπάνω από τα μισά άρθρα ρυθμίζουν ζητήματα άσχετα με τον ιαματικό τουρισμό, ο οποίος ήταν το πρόσχημα για τη διευθέτησή τους.
Έτσι, μέσω αυτού επιχειρείται ο έλεγχος φορέων, όπως το Συμβούλιο Τουριστικής Ανάπτυξης, καθώς και των διαφημιστικών προγραμμάτων του ΕΟΤ.
Επιδιώκεται παράλληλα η προκλητική εξυπηρέτηση ημετέρων, μέσω του ελέγχου δικαστικών αποφάσεων, όταν ψηφίζονται διατάξεις που δίνουν τη δυνατότητα στον Γενικό Γραμματέα να μην εξαντλεί τα ένδικα μέσα.

Τέλος, ο κ. Στρατάκης υπογράμμισε ότι δεν επιλύονται σημαντικά προβλήματα που έχουν σχέση με τις Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης και την αναξιοκρατική επιλογή των σπουδαστών τους, ενώ δεν ρυθμίζονται ζητήματα που αφορούν τουριστικά λιμάνια και τουριστικά καταφύγια, και κατέληξε:
εάν το σχέδιο νόμου προωθούσε την αποκέντρωση και τις αρμοδιότητες που χρειάζονται για την επίλυση των θεμάτων του τουρισμού στην περιφέρεια που υπάρχουν αυτά τα προβλήματα, αν λαμβάνονταν υπ’ όψιν οι θέσεις των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης –που και αυτοί συμβάλλουν και μπορούν να συμβάλουν ακόμα περισσότερο στην ανάπτυξη ενός αναβαθμισμένου τουριστικού προϊόντος-, εάν επίσης φροντιζόταν να μην υπάρχει αύξηση μόνο των τουριστών αλλά και των εσόδων από τον τουρισμό και βέβαια αν δρομολογούνταν εξελίξεις για τα μεγάλα έργα που χρειάζεται ο τουρισμός μας για να πάει στη θέση που πρέπει να είναι, τότε ασφαλώς θα ψηφίζαμε το νομοσχέδιο.

Όμως, διαπιστώνουμε ότι αυτό δεν το κάνει η Κυβέρνηση, έχει άλλες σκοπιμότητες και γι’ αυτό ακριβώς καταψηφίζουμε το νομοσχέδιο.