7 Δεκεμβρίου 2006
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ο Βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ Μανόλης Σοφ. Στρατάκης μίλησε τρεις φορές στη Βουλή επί της αρχής και των άρθρων στο Σχέδιο νόμου «Αναδιάρθρωση των κλάδων του Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε. και ρύθμιση άλλων θεμάτων αρμοδιότητας του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας» (Μίνι Ασφαλιστικό).
Κατηγόρησε την Κυβέρνηση για ανικανότητα και αναξιοπιστία στη διαχείριση ακόμη και δευτερευόντων θεμάτων, διαμορφώνοντας κλίμα ανασφάλειας στους εργαζομένους, το οποίο θέλει να χρεώσει στην αντιπολίτευση. Κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι υποχρηματοδοτεί το σύστημα αφού τα Υπουργεία όπως του Πολιτισμού και των Οικονομικών δεν πληρώνουν ούτε καν τις οφειλές τους στο ΙΚΑ.
Αναφέρθηκε στις ρυθμίσεις του ΤΣΜΕΔΕ και στην αδικία σε βάρος των μηχανικών όλων των κατηγοριών που έχουν ασφαλιστεί σε αυτό από 1/1/1993 και επικαλέστηκε γι’ αυτό τις διαμαρτυρίες όλων των φορέων των μηχανικών, όπως και όλων όσοι εμπλέκονται στο Σχέδιο νόμου, απαριθμώντας πάνω από 15 Ομοσπονδίες και φορείς πανελλαδικής εμβέλειας.
Ζήτησε να αποσυρθούν τα επίμαχα άρθρα για τον ΟΓΑ, αφού αντί να αυξήσει το όριο των 2000 κατοίκων η Κυβέρνηση το μείωσε στους 1200 κατοίκους, καθώς και το άρθρο για τη συμμετοχή των ασφαλισμένων στις εξετάσεις προληπτικής ιατρικής και καυτηρίασε την αναλγησία της Κυβέρνησης στα αιτήματα που έχουν υποβάλει τα άτομα με αναπηρία, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις που στερούνται των άκρων τους και ζήτησε να αυξηθεί το χορηγούμενο επίδομα, ανεξάρτητα αν μπορεί να προστεθεί τεχνητό μέλος.
Ο κ. Στρατάκης πολύ εύστοχα έκανε λόγο για ένα μίνι ασφαλιστικό με μάξι αλλαγές που δημιουργεί σούπερ αλαλούμ, και που δημιουργεί ανασφάλεια χωρίς να διαμορφώνει τους όρους και τις προϋποθέσεις που απαιτεί ένα ορθολογικό ασφαλιστικό σύστημα, επισημαίνοντας την επικινδυνότητα των νομοθετικών πρωτοβουλιών της Κυβέρνησης και ανέδειξε τη λογική της για τη «μεταρρύθμιση», όπως τη χαρακτηρίζει, του ασφαλιστικού συστήματος της επόμενης τετραετίας, αγνοώντας όμως όπως είπε, ότι ο λαός έχει καταλάβει τι έκανε και τόνισε παραφράζοντας το γνωστό ρητό ότι «το δις εξαμαρτείν ουκ λαού σοφού» και γι’ αυτό θα καταψηφίσει τη Ν.Δ. στις επόμενες εκλογές.