Ο βουλευτής Ηρακλείου, Μανόλης Σοφ. Στρατάκης, κατέθεσε Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης με θέμα: “Πληρωμή επιδοτήσεων των παραγωγών του Νομού Ηρακλείου”

πηγή: www.mstratakis.grΑριθμός πρωτ: 55
Ημερομηνία κατάθεσης: 6/11/2006

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Πληρωμή επιδοτήσεων των παραγωγών του Νομού Ηρακλείου

Μεγάλη αναστάτωση επικρατεί στον αγροτικό κόσμο του Νομού Ηρακλείου, μετά την αναγγελθείσα απόφαση του Υπουργείου να καταβάλει στους αγρότες μόνο το 50% της δικαιούμενης επιδότησης, ως προκαταβολή, χωρίς να διευκρινίζει πότε θα καταβληθεί το υπόλοιπο της επιδότησης.
Οι ανάγκες των αγροτών είναι μεγάλες, και με δεδομένη τη μείωση του εισοδήματός τους, περιμένουν να εισπράξουν τις επιδοτήσεις για τις ανάγκες των οικογενειών τους.
Οι Ενώσεις του Νομού Ηρακλείου διεκδικούν, ανεξάρτητα από την προκαταβολή, να πληρωθεί στους παραγωγούς του Νομού Ηρακλείου το 100% της δικαιούμενης επιδότησης μέχρι τις εορτές των Χριστουγέννων, όπως είχε δεσμευτεί η Κυβέρνηση.
Οι προβαλλόμενες αιτιάσεις για λάθη του παρελθόντος και οι υπάρχουσες εκκρεμότητες δεν βαρύνουν τους αγρότες, αφού είναι γνωστή η επί δυόμισι χρόνια αδράνεια του Υπουργείου η οποία εξακολουθεί να ισχύει και σήμερα, και αφορά τη λειτουργία των Γραφείων Μητρώου.
Οι όποιες αιτιολογίες προβάλλονται βαρύνουν την Κυβέρνηση και τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ο οποίος, παρά τις οχλήσεις μας, δεν εξέτασε καμιά από τις υποβληθείσες χιλιάδες ενστάσεις και όλες παραμένουν σε εκκρεμότητα, χωρίς να λύνεται κανένα πρόβλημα.
Οι δεσμεύσεις της Κυβέρνησης για έγκαιρη πληρωμή των επιδοτήσεων αποτελούν πλέον γράμμα κενό περιεχομένου, αφού άλλα λέγονται και άλλα γίνονται ή σωστότερα δεν γίνεται τίποτα.
Η αγανάκτηση των αγροτών, και κυρίως όσων δεν έχουν προβλήματα ή είναι στο δείγμα ελέγχου, είναι δικαιολογημένη, αφού δεν υπάρχει καμιά εξήγηση για τη μη πληρωμή τους.
Η προσπάθεια της Κυβέρνησης να επιρρίψει τις ευθύνες στις οργανώσεις των αγροτών πέφτει στο κενό, αφού και οι πλέον άσχετοι γνωρίζουν ότι το μητρώο απαιτεί συνεχή ενημέρωση και τρία χρόνια μετά την παράδοσή του, και εντελώς σωστό να ήταν θα υπήρχαν νέα προβλήματα.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο κ. Υπουργός:
1) Με ποιο σκεπτικό περικόπτει το 50% των δικαιουμένων επιδοτήσεων στους αγρότες, ακόμα και αν δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, χωρίς να προσδιορίζει πότε θα πάρουν το υπόλοιπο.
2) Γιατί τα δυόμισι χρόνια που πέρασαν, παρά τις επισημάνσεις μας δεν έγινε καμιά προσπάθεια για την επίλυση των προβλημάτων που παρουσίαζε το Μητρώο.
3) Με ποιο χρονοδιάγραμμα προβλέπεται να γίνουν οι έλεγχοι, και πότε θα πληρωθούν οι τρεισήμισι χιλιάδες παραγωγοί του Νομού Ηρακλείου που συμπεριλαμβάνονται στο δείγμα ελέγχου, αφού οι υπηρεσίες υπολογίζουν ότι οι έλεγχοι θα ολοκληρωθούν σε διάστημα 7-12 μηνών μετά την ανακοίνωση των ονομάτων, που γίνεται τώρα, ενώ θα έπρεπε να ολοκληρωθούν μέχρι 15 Νοεμβρίου.

Ο Ερωτών Βουλευτής
Μανόλης Σοφ. Στρατάκης