Ο βουλευτής Ηρακλείου, Μανόλης Σοφ. Στρατάκης, σε Ερώτησή του επισημαίνει τις ευθύνες της Κυβέρνησης για τη ραγδαία αύξηση των σοβαρών τροχαίων περιστατικών στο νομό Ηρακλείου το 2006.

πηγή: http://www.personal.psu.edu
Αριθμός πρωτ: 2981
Ημερομηνία κατάθεσης: 11/1/2007

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ׃
1) ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ
2) ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ
3) ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ

ΘΕΜΑ: Ευθύνες της Κυβέρνησης για τη ραγδαία αύξηση των σοβαρών τροχαίων περιστατικών στο νομό Ηρακλείου το 2006.

Δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου του Ηρακλείου κάνουν λόγο για σοβαρή αύξηση των θανατηφόρων τροχαίων περιστατικών, καθώς και εκείνων με σοβαρό τραυματισμό, στους δρόμους του νομού κατά την προηγούμενη χρονιά. Τα στοιχεία που καταγράφονται από την Αστυνομική Διεύθυνση Ηρακλείου είναι ανησυχητικά και επιβεβαιώνουν την αδιαφορία των αρμοδίων, παρά το βαρύ μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί στην πρόληψη του προβλήματος.
Συγκεκριμένα, τόσο στο εθνικό όσο και στο επαρχιακό δίκτυο του νομού Ηρακλείου σημειώθηκαν το 2006 συνολικά 115 τροχαία ατυχήματα και δυστυχήματα, σε σύγκριση με 109 το 2005. Ωστόσο, θανατηφόρα τροχαία ήταν τα 53, από 49 το 2005, δηλαδή σημειώθηκε αύξηση κατά 8%. Ακόμη περισσότερα ήταν τα τροχαία περιστατικά στα οποία υπήρξε σοβαρός τραυματισμός, με την αύξηση να φτάνει το 30%, και 48 συνολικά τέτοια τροχαία σε σύγκριση με 37 το 2005.
Επειδή πάρα πολλά από τα ατυχήματα και δυστυχήματα συμβαίνουν σε συγκεκριμένα σημεία του οδικού δικτύου, των οποίων έχω επισημάνει πάρα πολλές φορές την επικινδυνότητα με τις Ερωτήσεις μου 8857/16-3-06, 9494/3-4-06, 11846/15-6-06, 14447/26-9-06, 811/2-11-06, όπως στον κόμβο Σκαλανίου, στον οδικό άξονα Ηρακλείου-Μεσσαράς, στο τμήμα Γούβες-Χερσόνησος του ΒΟΑΚ, και αλλού.
Επειδή δυστυχώς πολλά από αυτά τα τροχαία θα μπορούσαν να είχαν προληφθεί εάν είχαν γίνει οι κατάλληλες ενέργειες που έχουν κατ’ επανάληψη ζητηθεί, χωρίς ανταπόκριση, από την πολιτεία, όπως εντατική αστυνόμευση, σωστή σήμανση, και βεβαίως όλες οι απαραίτητες επεμβάσεις, όπως μπάρες, ιδιαίτερα για τα νεοπατραδοθέντα τμήματα του οδικού άξονα, στηθαία, διαχωριστικές νησίδες για τους δρόμους ταχείας κυκλοφορίας κλπ.
Επειδή έχουν ατονήσει εντελώς τα προγράμματα πρόληψης και εκπαίδευσης του πληθυσμού και κυρίως των νέων στην κυκλοφοριακή αγωγή,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ
Οι κ.κ. Υπουργοί:
Με ποιες συγκεκριμένες ενέργειες, προς όλες τις κατευθύνσεις, προτίθενται να συμβάλουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος των τροχαίων περιστατικών με θάνατο ή σοβαρό τραυματισμό, που σημείωσαν ραγδαία αύξηση στο νομό Ηρακλείου το 2006, σε σύγκριση με τις προηγούμενες χρονιές.

Ο Ερωτών Βουλευτής
Μανόλης Σοφ. Στρατάκης


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ (αρχείο pdf)


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ 2η ΑΠΑΝΤΗΣΗ (αρχείο pdf)