Ο βουλευτής Ηρακλείου, Μανόλης Στρατάκης, με Ερώτησή του προς τον Υπ. Οικονομίας τονίζει την ανάγκη σωστής ενημέρωσης των ελληνικών νοικοκυριών προς αποφυγή προβλημάτων λόγω υπερδανεισμού τους και ενίσχυση των ασθενέστερων οικονομικά τάξεων.

Αριθμός πρωτ: 570
Ημερομηνία κατάθεσης: 27/10/2006

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΘΕΜΑ: Ανάγκη σωστής ενημέρωσης των ελληνικών νοικοκυριών προς αποφυγή προβλημάτων λόγω υπερδανεισμού τους και ενίσχυση των ασθενέστερων οικονομικά τάξεων.

Σύμφωνα με στοιχεία που κατ’ επανάληψη ανακοινώνονται από την Τράπεζα της Ελλάδος (Τ.τ.Ε.) όσον αφορά τον υπερβολικό δανεισμό των ελληνικών νοικοκυριών κατά την τελευταία τριετία, τα στοιχεία που προκύπτουν είναι άκρως ανησυχητικά.
Όπως προκύπτει από τα πορίσματα της μελέτης που δόθηκε στη δημοσιότητα πριν μερικούς μήνες, με τίτλο «Δανεισμός και χρηματοοικονομική πίεση στα νοικοκυριά: Έρευνα σε επίπεδο νοικοκυριών», η Τ.τ.Ε. κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, αφού υπάρχει αύξηση των δανείων κατά 30% για την κάλυψη των αναγκών τους από τα νοικοκυριά.
Επειδή η αύξηση αυτή για την τριετία είναι υπερβολικά μεγάλη, όπως επίσης μεγάλη είναι και η αύξηση από το 2005 έως σήμερα, όπως τεκμηριώνεται από την εξέλιξη τόσο του μέσου ύψους των οφειλών ανά νοικοκυριό όσο και του λόγου του χρέους προς το εισόδημα.
Επειδή πλήττονται ιδιαίτερα τα νοικοκυριά με το χαμηλότερο εισόδημα, αφού δεν μπορούν πλέον να ανταποκριθούν ούτε στις καθημερινές τους ανάγκες λόγω της δεινής οικονομικής κατάστασης που έχουν περιέλθει και ο πλέον ενδεδειγμένος και ορθολογικός τρόπος προστασίας τους είναι η σωστή ενημέρωση αλλά και καθοδήγησή τους ως προς τους κινδύνους που πρέπει να αποφεύγουν κατά τη σύναψη δανειακών συμβάσεων.
Επειδή η πολιτική των τραπεζών πρέπει να είναι προσανατολισμένη προς την κατεύθυνση βελτίωσης της διαχείρισης του πιστωτικού κινδύνου και της επιλογής της πελατείας τους, ώστε σταδιακά να περιοριστούν ή και να εξαλειφθούν οι ακραίες τιμές που παρατηρούνται στη χρηματοοικονομική πίεση επί των νοικοκυριών.
Επειδή, όπως προκύπτει από τα δημοσιεύματα του τοπικού τύπου, το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο στο Νομό Ηρακλείου,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο κ. Υπουργός:
1) Αν προτίθεται να προβεί σε μια συστηματική ενημέρωση των πολιτών ως προς το τι πρέπει να γνωρίζουν και τι να αποφεύγουν πριν τη σύναψη δανειακών συμβάσεων με τις τράπεζες προκειμένου να μην γίνονται «όμηροι» των τραπεζών.
2) Αν προτίθεται να ενισχύσει το εισόδημα των ασθενέστερων οικονομικά τάξεων, προκειμένου να αποφευχθεί ο υπερδανεισμός τους.

Ο Ερωτών Βουλευτής
Μανόλης Σοφ. Στρατάκης