Ο βουλευτής Ηρακλείου, Μανόλης Στρατάκης, επισημαίνει με Ερώτησή του προς τον Υπ. Πολιτισμού την απουσία της Κρήτης από το χάρτη της UNESCO.

πηγή: www.unesco.org
Αριθμός πρωτ: 1177
Ημερομηνία κατάθεσης: 14/11/2006

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΘΕΜΑ: H απουσία της Κρήτης από το χάρτη της UNESCO.

Έντονος προβληματισμός και αγανάκτηση προκαλείται από την επιμονή των αρμόδιων της UNESCO να αγνοούν τα μινωικά ανάκτορα από τη σχετική λίστα των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς αλλά από τη στάση της ηγεσίας του Υπουργείου που φαίνεται να αποτελεί απλό παρατηρητή αυτής της προσβολής του ελληνικού μας πολιτισμού.
Ο τοπικός Τύπος προβάλλει αυτή τη μεταχείριση σε βάρος της Κρήτης, εκφράζοντας την αγανάκτηση του κρητικού λαού για αυτήν την αντιμετώπιση.
Στην ίδια κατεύθυνση, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηρακλείου, με ένα κείμενο διαμαρτυρίας προς το επίσημο περιοδικό της UNESCO “World Heritage” και με μια συνοπτική περιγραφή του Μινωικού Πολιτισμού και των Μνημείων του, επισημαίνει την αδικία σε βάρος της Κρήτης από την παντελή απουσία των μινωικών ανακτόρων από τον κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Επειδή ο κατάλογος αυτός παρουσιάζει κέντρα πολιτισμού που θεωρούνται αριστουργήματα του ανθρώπινου είδους και όπως είναι φυσικό δε θα μπορούσαν να απουσιάζουν από αυτόν τα εξέχοντα μινωικά κέντρα της Κρήτης και ιδιαίτερα αυτά της Κνωσού, που ως γνωστόν αποτελεί το λίκνο του ευρωπαϊκού πολιτισμού, και
Επειδή η απόφαση της Γενικής Συνδιάσκεψης της UNESCO στην κατάρτιση αυτού του καταλόγου στηρίχτηκε μεταξύ άλλων και στην άποψη ότι, τα μνημειακά έργα των λαών αποτελούν κοινή κληρονομιά για όλη την ανθρωπότητα και υπάρχει χρέος να παραδοθούν στις μελλοντικές γενιές με όλο τον πλούτο και την αυθεντικότητά τους,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο κ. Υπουργός
Εάν προτίθεται να κάνει τις απαραίτητες παρεμβάσεις προκειμένου να σταματήσει ο απαράδεκτος παραγκωνισμός των μνημείων του μινωικού πολιτισμού από τον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, γεγονός που προσβάλλει την ιστορία και πολιτιστική κληρονομιά της χώρας μας.

Ο Ερωτών Βουλευτής
Μανόλης Σοφ. Στρατάκης


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ (αρχείο pdf)