Ο βουλευτής Ηρακλείου Μανόλης Στρατάκης προς τον Υπ.Μεταφορών και Επικοινωνιών: “Καθυστερεί η Ελλάδα στη χρήση νέων τεχνολογιών”.

Αριθμός πρωτ: 13742
Ημερομηνία κατάθεσης: 30/8/2006

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

ΘΕΜΑ: Καθυστέρηση της Ελλάδας στη χρήση νέων τεχνολογιών.

Το τελευταίο Ευρωβαρόμετρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καταδεικνύει σοβαρή υστέρηση της Ελλάδας μεταξύ των 25 κρατών-μελών της Ένωσης, όσον αφορά τη χρήση των νέων τεχνολογιών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, μόλις τρία στα δέκα νοικοκυριά δηλώνουν ότι διαθέτουν προσωπικό υπολογιστή στην Ελλάδα , όταν ο μέσος όρος στην Ε.Ε είναι ένα στα δύο, κατατάσσοντας έτσι τη χώρα μας στην τελευταία θέση μεταξύ των 25 κρατών-μελών της Ε.Ε. Επίσης, όσον αφορά τη σύνδεση στο Διαδίκτυο, δύο στα δέκα νοικοκυριά δηλώνουν ότι διαθέτουν σύνδεση, με τον μέσο όρο και πάλι στην Ένωση να είναι στο τέσσερα στα δέκα ,γεγονός που μας κατατάσσει στην προτελευταία θέση της Ε.Ε. των 15 κρατών παλαιών μελών.
Στην τελευταία επίσης θέση βρίσκεται η χώρα μας, στα πλαίσια της Ε.Ε και στις ευρυζωνικές συνδέσεις, τις οποίες δηλώνουν ότι διαθέτουν δύο στα εκατό νοικοκυριά, όταν ο μέσος όρος βρίσκεται στο 23% και επιπλέον βρίσκεται πίσω και από υπό ένταξη χώρες όπως η Ρουμανία, η Βουλγαρία και η Κροατία.
Επειδή τα στοιχεία αυτά αποτελούν αδιάψευστο μάρτυρα της ολιγωρίας και της έλλειψης πρωτοβουλίας της Κυβέρνησης στον τομέα των νέων τεχνολογιών.
Επειδή αποτελεί ευθύνη της Πολιτείας να αναπτύξει χρήσιμες ηλεκτρονικές υπηρεσίες που θα διευκολύνουν την καθημερινή ζωή των πολιτών στις συναλλαγές τους τόσο με τον δημόσιο όσο και τον ιδιωτικό τομέα,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο κ. Υπουργός:
1) Εάν προτίθεται να προχωρήσει στην άμεση ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών και ποίων, για την ανάκαμψη του τομέα των νέων τεχνολογιών της χώρας μας, αφού σύμφωνα με το τελευταίο Ευρωβαρόμετρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπάρχει σοβαρή υστέρηση της χώρας μας που την κατατάσσει στις τελευταίες θέσεις στα πλαίσια της Ε.Ε, 2) Εάν προτίθεται να προβεί στη μείωση του κόστους σύνδεσης στο Διαδίκτυο, αφού το 20% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι είναι υψηλό και μια από τις κύριες αιτίες μη σύνδεσης.

Ο Ερωτών Βουλευτής
Μανόλης Σοφ. Στρατάκης