Ο βουλευτής Ηρακλείου, Μανόλης Στρατάκης, με ερώτησή του προς τον Υπ. Απασχόλησης επισημαίνει τη μείωση των συντάξεων των ασφαλισμένων του Ο.Α.Ε.Ε και αναστολή συμμετοχής της Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε. στην Επιτροπή Μελέτης του Ασφαλιστικού.

Αριθμός πρωτ: 182
Ημερομηνία κατάθεσης: 5/10/2006

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

ΘΕΜΑ: Μείωση των συντάξεων των ασφαλισμένων του Ο.Α.Ε.Ε και αναστολή συμμετοχής της Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε. στην Επιτροπή Μελέτης του Ασφαλιστικού.

Η Διοίκηση της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε.) σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου παρουσίασε τις δυσμενείς μεταβολές που συνεπάγεται η εφαρμογή του Π.Δ. 258/2005 και η αναδρομική ισχύς του, στους πριν το 1993 ασφαλισμένους, ενόψει και της ενοποίησης του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (Ο.Α.Ε.Ε.).
Με απτά παραδείγματα που επεξεργάστηκε και παρουσίασε το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας, φαίνεται ότι επιχειρείται μείωση των συντάξεων της τάξεως του 27% για τους προ το 1993 ασφαλισμένους και οι οποίοι θα συνταξιοδοτηθούν από 01/01/2009 και μετά, ενώ ταυτόχρονα οι εισφορές αυξάνονται.
Παράλληλα, ελλείμματα της τάξεως των 700 εκ. ευρώ παραμένουν ακάλυπτα σύμφωνα με τον Ο.Α.Ε.Ε. παρά τις κυβερνητικές δεσμεύσεις, με αποτέλεσμα να οδηγούμαστε σε ένα μη βιώσιμο Ταμείο με δυσάρεστες εξελίξεις σε βάρος των Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων.
Επειδή η Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε. αποφάσισε μεταξύ άλλων την μη συμμετοχή της στην Επιτροπή Μελέτης του Ασφαλιστικού που όρισε η Κυβέρνηση, ζητώντας διόρθωση του Π.Δ 258/2005, διατήρηση του «αιρετού» της Διοίκησης του Ο.Α.Ε.Ε. και κάλυψη των ελλειμμάτων του καθώς και εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης σε συνεργασία με τον Ο.Α.Ε.Ε.
Επειδή η εξέλιξη αυτή έχει αναστατώσει τους Επαγγελματοβιοτέχνες και Εμπόρους του Νομού Ηρακλείου,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο κ. Υπουργός :
Εάν προτίθεται να κάνει δεκτά τα αιτήματα της Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε., προχωρώντας στην εξυγίανση ενός ενοποιημένου ταμείου, και να επαναπροσδιορίσει τις διατάξεις του Π.Δ 258/28-12-2005, ώστε οι ασφαλισμένοι του Ο.Α.Ε.Ε. να χαίρουν των προνομίων και του ύψους των συντάξεων σύμφωνα με τα ασφάλιστρα που έχουν καταβάλλει .

Ο ερωτών Βουλευτής
Μανόλης Σοφ. Στρατάκης


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ (αρχείο pdf)