Ο βουλευτής Ηρακλείου, Μανόλης Στρατάκης, επισημαίνει με ερώτησή του προς τον Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης την απώλειες κοινοτικών ενισχύσεων για την αναδιάρθρωση των αμπελώνων στη χώρα μας.

Αριθμός πρωτ: 216
Ημερομηνία κατάθεσης: 6/10/2006

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ : Απώλειες κοινοτικών ενισχύσεων για την αναδιάρθρωση των αμπελώνων στη χώρα μας.

Σοβαρές απώλειες κοινοτικών ενισχύσεων υπέστη η χώρα μας για την αναδιάρθρωση των αμπελώνων, αφού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχώρησε στην τελική κατανομή των ποσών που χορηγούνται για το σκοπό αυτό περικόπτοντας από την Ελλάδα το ποσό των 1.129.015 ευρώ.
Επειδή οι ενισχύσεις αυτές αφορούν την εφαρμογή του προγράμματος αναδιάρθρωσης και μετατροπής αμπελώνων με νέες ποικιλίες, για την αμπελουργική περίοδο 2005/06, συνολικής έκτασης 7.880 στρεμμάτων και το ποσό το οποίο είχε εγκριθεί αρχικά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι τελικά μειωμένο κατά 1.129.015 ευρώ και είναι μόλις 5.700.190 ευρώ.
Επειδή ο αμπελουργικός τομέας της χώρας μας και της Κρήτης ειδικότερα είναι ένας σημαντικός παραγωγικός κλάδος και χρειάζεται να ενισχυθεί για να υπάρξει η δυνατότητα να γίνει και πάλι ένας από τους ισχυρούς παραγωγικούς κλάδους της οικονομίας του νησιού αλλά και της εθνικής οικονομίας.
Επειδή η αδυναμία ουσιαστικής αναδιάρθρωσης του αμπελουργικού τομέα από την πλευρά του Υπουργείου είναι πλέον εμφανής, αφού δεν μπορεί να διατηρήσει ούτε αυτά που αρχικώς είχαν συμφωνηθεί με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο κ. Υπουργός:
Εάν προτίθεται να προβεί στην κάλυψη του ποσού το οποίο απωλέστηκε από τις κοινοτικές ενισχύσεις για την αναδιάρθρωση των αμπελώνων στη χώρα μας από κονδύλια του κρατικού προϋπολογισμού, προκειμένου να μην υποστούν, για μια ακόμα φορά, τη ζημιά οι Έλληνες αμπελοπαραγωγοί αλλά και να μην στερηθεί η ελληνική οικονομία τη δυνατότητα να ανακάμψει σε ένα σημαντικό παραγωγικό κλάδο που προσφέρει εισόδημα σε ένα μεγάλο αριθμό αγροτών της χώρας μας.

Ο Ερωτών Βουλευτής
Μανόλης Σοφ. Στρατάκης