Παιχνίδι εντυπώσεων της κυβέρνησης, χαρακτηρίζει το σημερινό Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, κ. Μανόλης Στρατάκης σε μία εφ΄όλης της ύλης συνέντευξη στην εφημερίδα «ΠΑΤΡΙΣ»

πηγή: http://www.patris.grΠεριφερειακό για εντυπώσεις!

Συνέντευξη στην Ελένη Μπουρμά (εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ)

“Τα χρήματα για την Κρήτη μέσω του Γ’ ΚΠΣ δεν υπάρχουν, και το Περιφερειακό Συμβούλιο καλείται να μοιράσει κονδύλια”, σημειώνει με συνέντευξή του στην “Π” ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μανόλης Στρατάκης

Παιχνίδι εντυπώσεων της κυβέρνησης, χαρακτηρίζει το σημερινό Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, κ. Μανόλης Στρατάκης σε μία εφ΄όλης της ύλης συνέντευξη στην «Π», τονίζοντας ότι ενώ τα ευρωπαϊκά κονδύλια από το Γ’ΚΠΣ αλλά και οι εθνικές χρηματοδοτήσεις για το νησί είναι «φαγωμένες», εντούτοις, η ΝΔ καλεί τους φορείς της Κρήτης να συζητήσουν για την ένταξη νέων έργων σε προγράμματα χρηματοδότησης, χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί αυτά που είναι ήδη ενταγμένα.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι τα κονδύλια από το Δ’ΚΠΣ θα είναι αισθητά μειωμένα, με ευθύνη της κυβέρνησης, και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη μελλοντική ανάπτυξη του νησιού. Αναφορικά με το θέμα του εφετείου, ο κ. Στρατάκης τονίζει ότι παρά τις πιέσεις που δέχεται η ΝΔ, τελικά δεν θα ενδώσει, διαφορετικά θα φανεί, για άλλη μία φορά αναξιόπιστη απέναντι στον κρητικό λαό.
«Έχουν γνώση οι φύλακες», λέει χαρακτηριστικά στην «Π». Σε ό,τι έχει να κάνει με τις πρόσφατες αλλαγές στο ΠΑΣΟΚ, ο βουλευτής δηλώνει ότι ήταν επιβεβλημένες, στο δρόμο για τις εθνικές εκλογές ενώ για το ενδεχόμενο να τεθεί ζήτημα αντικατάστασης του Γιώργου Παπανδρέου, εάν το ΠΑΣΟΚ χάσει τις εθνικές εκλογές, ο ίδιος δηλώνει ότι «αυτό είναι στη φαντασία ορισμένων, όμως εάν υπάρξει ανάγκη, τότε υπάρχουν τα Συνέδρια και τα αρμόδια όργανα του Κινήματος που θα αποφασίσουν με δημοκρατικό τρόπο».

– Σήμερα συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο, «στη σκιά» της κόντρας μεταξύ ανατολικής και δυτικής Κρήτης για το θέμα του εφετείου. Ωστόσο, δεν είναι ξεκαθαρισμένα τα κονδύλια που θα πάρει η Κρήτη από το Δ’ ΚΠΣ και πάτε σε μία συνεδρίαση με δεδομένα τα «ψαλιδισμένα» χρήματα που πήραμε, ως Περιφέρεια Κρήτης, από το Γ’ ΚΠΣ….

– Καταρχάς πιστεύω ότι το σημερινό Περιφερειακό Συμβούλιο γίνεται για τις εντυπώσεις! Όταν λέω για τις εντυπώσεις, εννοώ ότι, είναι ήδη γνωστό ότι με το να δώσουμε τη δυνατότητα στην ΕΕ να μας αφαιρέσει περίπου 1 δισεκατομμύριο 750 εκατομμύρια ευρώ από το Γ’ΚΠΣ, φτάσαμε στο σημείο να μείνουν εκτός εκατοντάδες έργα, μικρά κι μεγάλα, σε όλη την Ελλάδα, μέσα σε αυτά και αρκετά έργα της Κρήτης.
Προκειμένου, λοιπόν, η ΝΔ να ξεπεράσει αυτή την κατάσταση, όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα, προσπαθεί, με την παρέμβαση της και με τη θεματολογία που βάζει σε αυτό το Περιφερειακό Συμβούλιο, να «χρυσώσει» το χάπι, ώστε να περάσει προς τα έξω το μήνυμα ότι «δεν χάνω αλλά εντάσσω τα έργα στο Δ’ΚΠΣ» που ακόμη δεν τον είδαμε και Γιάννη τον βγάλαμε, όπως λέει και η λαϊκή παροιμία.
Δηλαδή πού μας έχει φτάσει η κυβέρνηση; Πριν την ώρα τους να σχεδιάζουμε ποια έργα θα βάλουμε στο Δ’ΚΠΣ, τη στιγμή που δεν μπορούμε να ολοκληρώσουμε ούτε αυτά που είναι ενταγμένα.
Πιστεύω ότι και αυτό είναι μέσα στα επικοινωνιακά παιχνίδια της ΝΔ, ασφαλώς είμαστε υποχρεωμένοι να καταγγείλουμε αυτές τις μεθοδεύσεις και να δηλώσουμε για άλλη μία φορά ότι και από το Δ’ΚΠΣ θα χαθούν χρήματα για την Κρήτη, και μάλιστα θα χαθούν διπλά ποσά.

– Επομένως, πηγαίνοντας στη συνεδρίαση σήμερα, ποιες θα είναι οι προτεραιότητες που θα πρέπει να μπουν για το νομό Ηρακλείου, κ. Στρατάκη; Ή με δεδομένα τα χαμένα κονδύλια, δεν μπορούμε να μιλάμε πλέον ούτε για προτεραιότητες;

– Για μας οι προτεραιότητες που πρέπει και έπρεπε να είχε η Περιφέρεια, είναι να τελειώσουν το συντομότερο δυνατόν τα έργα που είναι ήδη ενταγμένα, για τα οποία υπάρχουν κονδύλια και αν αυτά τα έργα χρειάζονται κάποιες ενισχύσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό, θα έπρεπε ήδη αυτό να είχε γίνει.
Δεύτερο βήμα είναι να κοιτάξουμε να προχωρήσουμε τα έργα, τα οποία τώρα εντάσσονται, γιατί αυτό είναι το στοίχημα.
Το στοίχημα, λοιπόν μπορούμε να το κερδίσουμε μόνον εάν, γρήγορα, απορροφήσουμε τα κοινοτικά κονδύλια, γιατί μέσα από την απορρόφηση των χρηματοδοτήσεων αυτών προκύπτει ένας γενικότερος σχεδιασμός, ανεξάρτητα εάν στην πράξη βλέπουμε ότι αυτός ο σχεδιασμός και αλλάζει και, εν πάσει περιπτώσει, στο τέλος είμαστε στο μείον, γιατί πολλά από αυτά τα έργα, που είχαν ενταχθεί, δεν υλοποιούνται και δεν πραγματοποιούνται.

Για το εφετείο στην ανατολική Κρήτη

– Τελικά, με το θέμα του εφετείου στην ανατολική Κρήτη, πιστεύετε ότι θα έχουμε αποτέλεσμα; Όπως φαίνεται, μέχρι στιγμής, αυτό που με «κομψό» τρόπο απέφυγε η κυβέρνηση Σημίτη, για να μη χρεωθεί το πολιτικό κόστος, αυτή η κυβέρνηση θέλει να το κάνει πράξη.

– Είναι γεγονός, ότι μέχρι σήμερα, ούτε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ούτε αυτή της ΝΔ έδωσαν την πρέπουσα προσοχή σε ένα αίτημα που τώρα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά είναι ώριμο, γιατί πλέον, με τεκμηριωμένα στοιχεία αποδεικνύεται ότι η λειτουργία ενός εφετείου στο Ηράκλειο, δεν έχει να αφαιρέσει τίποτα, στην πράξη, από το υπάρχον εφετείο στα Χανιά.
Εμείς διεκδικούμε Εφετείο, και μάλιστα πολύ δίκαια η Επιτροπή που είχε οριστεί για να βγάλει το πόρισμα, απεφάνθη ότι υπάρχει ανάγκη να ιδρυθεί μία έδρα στην ανατολική Κρήτη, αλλά και σε ακόμη τέσσερις περιοχές της χώρας. Αυτό επιτάσσει ο ορθολογικός χωροταξικός σχεδιασμός των δικαστηρίων στη χώρα μας.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, κατά τη διάρκεια της επίκαιρης επερώτησης των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ από την ανατολική Κρήτη, είχε πει ότι δεσμεύεται με τις αποφάσεις της Επιτροπής.
Θέλω να πιστεύω ότι αυτό θα γίνει πράξη.
Σε διαφορετική περίπτωση, θα δείξει μια αναξιοπιστία και εν πάσει περιπτώσει θα δείξει ότι δέχεται πιέσεις, της οποιασδήποτε μορφής.
Όμως, εμείς έχουμε ξεκαθαρίσει ότι εάν η κυβέρνηση δεχτεί τις οποιεσδήποτε πιέσεις και υποχωρήσει, να ξέρει ότι αυτές τις πιέσεις θα τις βρει μπροστά της από εμάς. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση θα πρέπει να ξέρει ότι έχουν γνώση οι φύλακες! Υπό διάλυση η ΚΤΕΛ Κρήτης

– Υπάρχει περίπτωση διάλυσης της ΚΤΕΛ Κρήτης; Επί των ημερών σας, οι δύο πλευρές, πήραν τις επιδοτήσεις για να αναβαθμίσουν τον εξοπλισμό τους και τώρα βλέπουμε ότι οδηγούνται στη διάλυση…

– Είναι μία πραγματικότητα, δυστυχώς, και δείχνει το πώς λειτουργεί αυτή η κυβέρνηση, διότι εάν εμείς, κατά τη διάρκεια της θητείας μου στο Υπουργείο Μεταφορών, μπορέσαμε και δρομολογήσαμε σημαντικές εξελίξεις για το νησί που αφορούν είτε στις πρωτοβουλίες μας για την οδική ασφάλεια, είτε στο σχεδιασμό μας για την αναβάθμιση του στόλου των λεωφορείων στην Κρήτη, θέλοντας να βάλουμε τα θεμέλια για να μπορεί πράγματι η Κρήτη να έχει ένα όσο το δυνατόν πιο οργανωμένο μεταφορικό δίκτυο, η σημερινή κυβέρνηση τα κατήργησε όλα.
Και τα πάρκα κυκλοφοριακής αγωγής και τους εμπορευματικούς σταθμούς και το σχεδιασμό μας για την οργάνωση των μεταφορών στο νησί.
Θέλω να πιστεύω ότι στο τέλος, κυρίως σε ό,τι αφορά στα ΚΤΕΛ, η κυβέρνηση δεν θα ικανοποιήσει το αίτημα της μίας πλευράς, δηλαδή ορισμένων ανθρώπων που δεν έχουν αντιληφθεί ποιες είναι οι εξελίξεις του μέλλοντος. Ουσιαστικά, κινδυνεύει να «τιναχθεί στον αέρα» το εγχείρημά μας, γιατί ενώ δόθηκαν οι επιδοτήσεις για την ανακαίνιση του στόλου και υπάρχει η δέσμευση για αυτό που έγινε, γιατί πήραν παραπάνω επιδότηση κι έφτιαξαν ακριβώς αυτή την ανώνυμη εταιρία, κάποιοι έρχονται τώρα να υποσκάψουν αυτή την προσπάθεια βάζοντας τα «μέσα και τα έξω», κάθε έναν που μπορεί να επηρεάσει τον Υπουργό ώστε να αλλάξει αυτό το θεσμικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί.
Ελπίζω, στο τέλος, ότι η κυβέρνηση δεν θα ακούσει αυτές τις διασπαστικές φωνές και δεν θα χαλάσει αυτό το σχεδιασμό που έχει αποδώσει ήδη και δημιουργεί προϋποθέσεις, ώστε να μπορούν να σταθούν οι επιχειρηματίες των ΚΤΕΛ στην πόλη τους, εξυπηρετώντας με τον καλύτερο τρόπο τους επιβάτες και τους επισκέπτες του νησιού μας.

Οι αλλαγές στο ΠΑΣΟΚ

– Τι πολιτικό μήνυμα στέλνουν οι πρόσφατες αλλαγές προσώπων στο ΠΑΣΟΚ, με πρωτοβουλία του Γιώργου Παπανδρέου;

– Ήταν τέτοια η φάση στην οποία βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ που ήταν απαραίτητο να περάσει ένα νέο μήνυμα στον ελληνικό λαό.
Ότι πηγαίνει σε μία νέα πορεία, σε μία τελική πορεία προς τις εκλογές, και στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να ανασυγκροτήσει και να αξιοποιήσει το σύνολο των δυνάμεών του.
Θεωρώ λοιπόν, ότι αυτή η κίνηση του Γιώργου Παπανδρέου στόχευε, ασφαλώς, από τη μία πλευρά στο να αξιοποιήσει το σύνολο των δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ και αφετέρου αποσκοπούσε στη δημιουργία ευέλικτων οργάνων ώστε να μπορέσουμε να αξιολογηθούμε θετικά από τον ελληνικό λαό ενόψει μιας καινούριας διαδικασίας που έχει να κάνει με την προώθηση ενός προγράμματος, με τη διαμόρφωση μιας άλλης αντίληψης στην κοινή γνώμη και φυσικά στον επηρεασμό της, ώστε να δώσει ο λαός ψήφο εμπιστοσύνης στο ΠΑΣΟΚ στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.

– Ωστόσο, κ. Στρατάκη, ο κόσμος δεν εισέπραξε αυτές τις αλλαγές και πολύ θετικά. Υπήρξαν πολλοί που είπαν ότι μπήκαν στα όργανα του κόμματος όσοι έφεραν το ΠΑΣΟΚ στην αντιπολίτευση με λάθος χειρισμούς…

– Ασφαλώς, θα μπορούσαν να δημιουργηθούν τέτοιοι προβληματισμοί.
Σημασία, όμως, έχει ότι αυτή τη στιγμή, το ΠΑΣΟΚ είναι μπροστά σε μία εκλογική αναμέτρηση, μία δύσκολη μάχη, έχει ανάγκη, επομένως, και είναι υποχρεωμένο να αξιοποιήσει το σύνολο των δυνάμεών του.
Πιστεύω ότι οι επιλογές του Γιώργου Παπανδρέου στρέφονταν ακριβώς σε αυτή την κατεύθυνση, για να μην υπάρχουν αντιδράσεις και διαφορετικές φωνές και υπάρχει και κάτι άλλο που σκέφτηκε ο πρόεδρος, ότι δεν περισσεύει κανείς και θα πρέπει να συμβάλλουν όλοι, από κοινού, σε αυτή την προσπάθεια που έχουμε ξεκινήσει ενόψει των εκλογών.

– Ωστόσο, εκτός από τον Ιεραπετρίτη Νίκο Αθανάσακη, που είναι ο νέος γραμματέας του Κινήματος, δεν είδαμε κανέναν Κρητικό στο κορυφαίο όργανο του κόμματός σας, το Πολιτικό Συμβούλιο. Πώς το εξηγείτε;

– Ο Γιώργος Παπανδρέου απέδειξε με την επιλογή του Νίκου Αθανασάκη ότι δεν απαξιώνει την Κρήτη.
Ήδη, όμως, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ από το Ηράκλειο έχουν αξιοποιηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό, σε άλλα όργανα και όπως είναι γνωστό, κανείς δεν μπορεί να συμμετάσχει σε δύο όργανα.
Άλλωστε, μην ξεχνάτε ότι, κάποια στιγμή προκύπτουν κάποιες προτεραιότητες μέσα στο ΠΑΣΟΚ, τις οποίες ο πρόεδρος είναι υποχρεωμένος να αξιολογεί.
Με αυτή τη λογική, δεν προχώρησε , σε αυτή τη φάση, στην αξιοποίηση στελεχών από την Κρήτη.

– Τα σχόλια, πάντως, για την επιλογή του Νίκου Αθανασάκη, στη θέση του γραμματέα, ήταν θετικά. Η δική σας άποψη ποια είναι. Πιστεύετε ότι θα φέρει μία νέα πνοή μέσα στο ΠΑΣΟΚ;

– Σε αυτή τη φάση, πιστεύω ότι ο Νίκος Αθανασάκης ίσως είναι ο καταλληλότερος γιατί είναι ένα έμπειρο κι έμπιστο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα και νομίζω ότι είναι ο καταλληλότερος για να κάνει τους αναγκαίους συνδυασμούς και τις απαραίτητες παρεμβάσεις που χρειάζονται ώστε να πάμε όλοι μαζί, και με την κατάλληλη ψυχολογία, στην μεγάλη μάχη των εκλογών.

– Εάν το ΠΑΣΟΚ χάσει στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, υπάρχουν οι φωνές εκείνες που λένε ότι θα πρέπει να τεθεί θέμα προέδρου. Τι λέτε;

– Αυτό είναι ένα θέμα που βρίσκεται στη… φαντασία ορισμένων.
Εν πάση περιπτώσει, το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να χάσει τις εκλογές, γιατί κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι ο ελληνικός λαός δεν αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει σήμερα στη χώρα μας, δεν αντιλαμβάνεται τις συνέπειες της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής και, γι’ αυτό το λόγο, στις εθνικές εκλογές ο ελληνικός λαός θα είναι καταλυτικός σε σχέση με το αποτέλεσμα.
Γι’ αυτό το λόγο, δεν πιστεύω ότι μπαίνουν τέτοια διλήμματα και προβληματισμοί. Όμως, ανεξάρτητα από αυτό υπάρχουν τα Συνέδρια, υπάρχουν τα αρμόδια όργανα του Κινήματος τα οποία, την κατάλληλη στιγμή, αν χρειαστεί, θα αποφανθούν με δημοκρατικό τρόπο.

– Βλέπουμε τη λαϊκή δυσαρέσκεια από τους κυβερνητικούς χειρισμούς, οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι κάθε τόσο κατεβαίνουν στους δρόμους, ο κόσμος αντιδρά στα κυβερνητικά μέτρα, ωστόσο, οι δημοσκοπήσεις φέρνουν διαρκώς μπροστά τη ΝΔ. Πώς το εξηγείτε;

– Υπάρχει για μένα μία εξήγηση, ότι ο κόσμος, ανεξάρτητα από το τι θέλει να ψηφίσει στις επόμενες εκλογές, σέβεται αυτό που ψήφισε στις προηγούμενες. Κι επειδή το σέβεται, είναι υποχρεωμένος να περιμένει.
Επειδή, όμως, σέβεται και περιμένει 2,5 χρόνια μετά τις εκλογές, δε σημαίνει ότι θα έχει το ίδιο σκεπτικό και στις επόμενες.
Σημασία έχει, για μένα, και αυτό αναδεικνύουν οι σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης, ότι ο ελληνικός λαός, τη διαφορά που είχε δώσει στη ΝΔ την έχει μειώσει αισθητά, ανεξάρτητα από το εάν ακόμη περιμένει και θέλει να δει τι θα πει το ΠΑΣΟΚ ώστε να εκφράσει την εμπιστοσύνη του σε εμάς.
Νομίζω ότι σε αυτή τη φάση βρισκόμαστε και γι’ αυτό ακριβώς, το ΠΑΣΟΚ δεν εισπράττει όσο πρέπει να εισπράξει από τη δυσαρέσκεια που διαμορφώνει η πολιτική της ΝΔ….

– Σκοπός σας, δηλαδή, είναι να εισπράξετε από τη δυσαρέσκεια του κόσμου απέναντι στη ΝΔ ή να πείσετε και να κερδίσετε τους ψηφοφόρους με τις προτάσεις και τις θέσεις σας;

– Ακριβώς, αυτό ήθελα να πω, ότι ναι μεν ο κόσμος έχει και δείχνει τη δυσαρέσκειά του στη ΝΔ, περιμένει, όμως, να ακούσει και τι θα πει το ΠΑΣΟΚ, τον προγραμματικό μας λόγο.
Τότε θα συνταχθεί μαζί μας. Και θέλω να πιστεύω ότι αυτός ο προγραμματικός λόγος θα αναδειθτεί, με κορύφωση το Συνέδριό μας, θα είναι πράγματι τέτοιος που θα πείθει, και η τελική ψήφος δεν θα είναι ψήφος διαμαρτυρίας προς τη ΝΔ αλλά ψήφος εμπιστοσύνης προς το ΠΑΣΟΚ.

– Υπήρξατε υφυπουργός Μεταφορών. Έχετε την εμπειρία από αυτό το Υπουργείο. Με τα νέα πρόστιμα που ανακοινώθηκαν και ισοδυναμούν με ένα μισθό, συμφωνείτε; Πιστεύετε ότι λύνεται έτσι το πρόβλημα με τα τροχαία και τους παραβάτες οδηγούς;

– Δυστυχώς, δε λύνεται και η κυβέρνηση της ΝΔ έχει τεράστιες ευθύνες γιατί δεν προχώρησε και δεν προσπάθησε να υλοποιήσει αυτά τα οποία, με κοινή συναίνεση, είχαμε ξεκινήσει, δηλαδή δεν προσπάθησε να περάσει μία άλλη αντίληψη, ολοκληρώνοντας τις πρωτοβουλίες που εμείς είχαμε πάρει σε σχέση με την κυκλοφοριακή αγωγή, σε σχέση με το πώς θα αντιμετωπίζεται αυτό το πρόβλημα από τις νέες γενιές και πώς μπορούμε να διαμορφώσουμε, κοινωνικά, ένα άλλο κλίμα που θα έχει να κάνει με μία αμυντική θεώρηση της οδήγησης και όχι με μία επιθετική αντίληψη, όπως είναι σήμερα.
Και, βέβαια, γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά, ότι με τα πρόστιμα δε λύνεται το πρόβλημα. Πρώτα θα πρέπει να μάθουμε στον ελληνικό λαό πώς να συμπεριφέρεται στους δρόμους, θα έπρεπε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες υποδομές που θα συμβάλλουν στον περιορισμό των ατυχημάτων και δυστυχώς η κυβέρνηση της ΝΔ ούτε τα πάρκα κυκλοφοριακής αγωγής προχώρησε, ούτε τα κέντρα εξέτασης των υποψήφιων οδηγών δρομολόγησε, τα κατήργησε όλα και στη θέση τους προσπαθεί να δημιουργήσει κάτι τελείως διαφορετικό, μέσα στα πλαίσια της λογικής των πειραματισμών και όχι των τεκμηριωμένων επιστημονικών απόψεων.
Όλα αυτά σημαίνουν ότι λειτουργεί μόνο με φοροεισπρακτική αντίληψη. Αυτό άλλωστε, φαίνεται και από τις αλλαγές που έγιναν στο νέο ΚΟΚ, που σημαίνει ότι η ΝΔ λειτουργεί εντελώς ευκαιριακά και προσπαθεί, μέσα από τέτοιες διαδικασίες, να εισπράξει όσα περισσότερα μπορεί, χωρίς να ενδιαφέρεται για το πώς θα μειώσει, πραγματικά, τα ατυχήματα.
Τώρα, εάν τα ατυχήματα μειώνονται μέσα και από τέτοια μέτρα, αυτό δε σημαίνει ότι ασκούμε την καλύτερη πολιτική. Η καλύτερη πολιτική είναι αυτή που εφαρμόζεται σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, και η ΝΔ δυστυχώς, αντί να κάνει τα αναγκαία βήματα, τα οποία εμείς ξεκινήσαμε, τα σταμάτησε εντελώς, με αποτέλεσμα να έχουμε την θλιβερή πρωτιά στα θανατηφόρα ατυχήματα, σε επίπεδο ΕΕ.