Παράταση προθεσμίας για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων των παραγωγών έτους 2007

Αριθμός πρωτ: 7355
Ημερομηνία κατάθεσης: 26/4/2007

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤON ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Παράταση προθεσμίας για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων των παραγωγών έτους 2007.

Εξοργισμένοι είναι οι αγρότες της χώρας σχετικά με τα χρονικά περιθώρια που ανακοίνωσε η ηγεσία του Υπουργείου, για την υποβολή των αιτήσεων και απαραίτητων δικαιολογητικών, προκειμένου να ενεργοποιηθούν τα δικαιώματα τους για το έτος 2007.
Οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών ζητούν παράταση της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων, καθώς ο χρόνος δεν είναι επαρκής και η γνωστή γραφειοκρατία που επικρατεί δυσχεραίνει ασφαλώς την κατάσταση .
Ειδικά για τους αγρότες των οποίων η περιουσία έχει μεταβληθεί λόγω αγοράς γης ή είναι κληρονόμοι και τα δικαιώματα πρέπει να μεταβιβαστούν, πρέπει να υποστούν μια απίστευτη ταλαιπωρία συγκέντρωσης και θεώρησης εγγράφων, αλλά και ένορκης κατάθεσης για τη ακρίβεια των δηλωθέντων.
Παράλληλα, ο εφοδιασμός των σχετικών αιτήσεων από το διαδίκτυο και η συμπλήρωση των νέων, πολύπλοκων εντύπων με τις διευκρινήσεις που δόθηκαν λίγο πριν την εκπνοή της προθεσμίας, καθιστά τις μεταβιβάσεις των δικαιωμάτων μια δαιδαλώδη διαδικασία.
Επειδή δεν είναι δυνατόν η ηγεσία του Υπουργείου να ενεργεί απερίσκεπτα για ένα τόσο σοβαρό θέμα και να αξιώνει, μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, να ολοκληρώνονται και μάλιστα επιτυχώς, τόσο πολύπλοκες διαδικασίες.
Επειδή οι αγρότες του νομού Ηρακλείου, όπως αναγράφεται στον τοπικό τύπο, κάνουν λόγο για καθαρό εμπαιγμό της Κυβέρνησης και ασυνειδησία προς τον αγροτικό κόσμο,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:
Εάν προτίθεται να παρατείνει τις προθεσμίες για την ενεργοποίηση και μεταβίβαση των δικαιωμάτων για το έτος 2007, προκειμένου να ολοκληρωθούν χωρίς προβλήματα οι σχετικές διαδικασίες και να μην υποστούν οι δικαιούχοι αγρότες απώλεια των εισοδημάτων τους.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης