Παραδοσιακή κρητική κουζίνα


Αριθμός πρωτ: 11187
Ημερομηνία κατάθεσης: 29/5/2006

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤOΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1) ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
2) ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Παραδοσιακή κρητική κουζίνα.

Τα τελευταία χρόνια γίνονται μεγάλες προσπάθειες από την Ελληνική Ακαδημία Γεύσης, τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Κρήτης και πολλούς άλλους εμπλεκόμενους με την διατροφή φορείς, να προωθηθεί η κρητική κουζίνα με δεδομένο ότι η κρητική διατροφή αποτελεί αποδεδειγμένα την πλέον υγιεινή διατροφή στον κόσμο.
Οι διαγωνισμοί και άλλες εκδηλώσεις αποτελούν ένα χρήσιμο μέσο για την προώθηση αυτού του είδους της διατροφής σε συνδυασμό με τα ιατρικά πορίσματα μακροχρόνιων ερευνών που διαπιστώνουν τις θετικές επιπτώσεις από τη χρήση του ελαιολάδου.
Η προνομιακή όμως θέση της κρητικής κουζίνας για μια υγιεινή διατροφή δεν έχει ακόμα προβληθεί όσο αξίζει, ούτε έχουν γίνει συστηματικές προσπάθειες να συνδυαστεί με την προσέλκυση τουρισμού.
Η καθιέρωση κινήτρων σε συνδυασμό με διαφημιστικά προγράμματα θα ήταν μια καλή αρχή για μια τέτοια προοπτική, προς όφελος του αγροτικού και του τουριστικού τομέα.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ Οι κ.κ. Υπουργοί:
Αν προτίθενται να αξιοποιήσουν όλα τα μέχρι στιγμής δεδομένα για την κατάρτιση προγράμματος τουριστικής ανάπτυξης με βάση την υγιεινή διατροφή, που θα ενισχύει τους ξενοδόχους και θα απολαμβάνει διαφημιστικής προβολής, προκειμένου το τρίπτυχο φυσικό περιβάλλον-υγιεινή διατροφή- ευχάριστη παραμονή να προκαλέσουν το ενδιαφέρον για επιλογή της Κρήτης από τον οργανωμένο τουρισμό και εκτός της περιόδου αιχμής του παραθεριστικού τουρισμού.

Ο Ερωτών Βουλευτής
Μανόλης Σοφ. Στρατάκης


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ (αρχείο pdf)