Παραχώρηση του μάνατζμεντ των λιμανιών με απευθείας διακρατικές συμφωνίες.

Αριθμός πρωτ: 324
Ημερομηνία κατάθεσης: 13/10/2006

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ

ΘΕΜΑ: Παραχώρηση του μάνατζμεντ των λιμανιών με απευθείας διακρατικές συμφωνίες.

Μεγάλη ανησυχία διακατέχει τους εργαζόμενους στα λιμάνια της χώρας, του Πειραιά, της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας και του Ηρακλείου, για τις συμφωνίες που διαδίδεται ότι προωθεί η κυβέρνηση. Πρόσφατα δημοσιεύματα στον αθηναϊκό τύπο ανέφεραν ότι θα γίνει παραχώρηση του μάνατζμεντ στα δύο μεγαλύτερα λιμάνια Πειραιά και Θεσσαλονίκης μέσω διακρατικής συμφωνίας στην κινέζικη εταιρία COSCO.
Επειδή όλα αυτά τα δημοσιεύματα αλλά και η αδιευκρίνιστη θέση της Κυβέρνησης για τα μεγάλα έργα που απαιτούνται στις θαλάσσιες μεταφορές και την ανάπτυξη της χώρας επιτείνουν την ανησυχία των πολιτών.
Επειδή γίνεται εμφανής η απέλπιδα προσπάθεια της Κυβέρνησης να εκποιήσει τις υπάρχουσες υποδομές στις μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες για να δείξει ότι η χώρα συμμετέχει στην παγκοσμιοποιημένη αγορά και κερδίζει μερίδιο στις θαλάσσιες μεταφορές.
Επειδή οι εργαζόμενοι ανησυχούν για το μέλλον τους αλλά και τη μορφή που θα πάρουν τα λιμάνια της χώρας με την παραχώρησή τους κατά προτίμηση σε εταιρίες που επιπρόσθετα κατέχουν μόνο μικρό μερίδιο στην παγκόσμια διακίνηση κοντέινερς.
Επειδή η Κυβέρνηση δεν ακολουθεί διαφανείς διαδικασίες διεθνώς αποδεκτές, η ανησυχία των πολιτών επιτείνεται ακόμη περισσότερο.
Επειδή και η κατασκευή και εκμετάλλευση του λιμανιού του Νότου στο Τυμπάκι Ηρακλείου εντάσσεται στην ίδια λογική, έχοντας μάλιστα υπογράψει η Κυβέρνηση της Ελλάδας μνημόνιο συνεργασίας με την Κυβέρνηση της Κορέας,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο κ. Υπουργός:
1. Αν ευσταθούν τα δημοσιεύματα για την απευθείας παραχώρηση του μάνατζμεντ των λιμανιών σε πολυεθνικές εταιρίες.
2. Με ποιο σχεδιασμό η κυβέρνηση προτίθεται να εντάξει τα λιμάνια της χώρας σε πορεία κατάκτησης μεριδίου των διεθνών θαλάσσιων μεταφορών και πώς θα ενταχθεί σε αυτόν το νέο λιμάνι του νότου της Κρήτης.
3. Ποιες επιπτώσεις θα έχουν οι εργαζόμενοι στα λιμάνια από τις σχεδιαζόμενες μεταβολές στη διοίκησή τους.

Ο Ερωτών Βουλευτής
Μανόλης Σοφ. Στρατάκης