Περικοπές κοινοτικών επιδοτήσεων σε φρούτα και λαχανικά

Αριθμός πρωτ: 1608
Ημερομηνία κατάθεσης: 23/11/2006

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Περικοπές κοινοτικών επιδοτήσεων σε φρούτα και λαχανικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες που διοχετεύονται στον τύπο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτίθεται να προβεί στην περικοπή κοινοτικών ενισχύσεων και επιδοτήσεων στη μεταποίηση φρούτων και λαχανικών, στα πλαίσια της επικείμενης αναθεώρησης της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς των οπωροκηπευτικών.
Επιπλέον, εξετάζεται και το ενδεχόμενο κατάργησης των εξαγωγικών επιδοτήσεων, όπως επίσης και της υπαγωγής στο καθεστώς της νέας ΚΑΠ (ενίσχυση, αποσύνδεση, δυναμική, διαφοροποίηση, πολλαπλή συμμόρφωση) του συνόλου των ενισχύσεων, που εισπράττουν σήμερα οι παραγωγοί.
Επειδή ο τομέας των οπωροκηπευτικών στη χώρα μας αποτελεί ένα σημαντικό κλάδο της ελληνικής γεωργίας και το εισόδημα τόσο των παραγωγών όσο αυτών που ασχολούνται με την μεταποίηση και το εμπόριο, θα υποστεί σοβαρό πλήγμα σε περίπτωση που γίνουν οι περικοπές και δεν υπάρξουν αντισταθμιστικά μέτρα.
Επειδή οι Έλληνες αγρότες κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι για άλλη μια φορά με τον κίνδυνο μείωσης των εισοδημάτων τους παρά το γεγονός ότι ο τομέας των οπωροκηπευτικών στη χώρα μας ανέρχεται στο 30% του συνολικού ακαθάριστου αγροτικού προϊόντος.
Επειδή οι παραγωγοί φρούτων και λαχανικών στο Νομό Ηρακλείου και της Κρήτης γενικότερα αποτελούν ένα σημαντικό τμήμα της αγροτικής οικονομίας που συνεισφέρει τα μέγιστα στην εθνική οικονομία.
Επειδή δεν έχει αποζημιωθεί ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής τα τελευταία χρόνια για τις ζημιές που έχει υποστεί από ακραία καιρικά φαινόμενα και οι παραγωγοί δεν αντέχουν να υποστούν επιπλέον μείωση των εισοδημάτων τους,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο κ. Υπουργός:
Εάν προτίθεται να προβεί σε ενέργειες, και ποιες, προκειμένου να μην υπάρξουν απώλειες κοινοτικών ενισχύσεων και επιδοτήσεων στη μεταποίηση φρούτων και λαχανικών για τη χώρα μας στα πλαίσια της επικείμενης αναθεώρησης της Κοινής Οργάνωσης της Αγορά των οπωροκηπευτικών, αφού για την Ελλάδα, όπως και για την Ισπανία και Πορτογαλία ο τομέας των οπωροκηπευτικών συμμετέχει κατά 30% στο συνολικό ακαθάριστο αγροτικό προϊόν.

Ο Ερωτών Βουλευτής
Μανόλης Σοφ. Στρατάκης


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ (αρχείο pdf)