Προβλήματα και ολιγωρία της ΔΕΗ στην υπογειοποίηση δικτύων της στην πόλη του Ηρακλείου


Αριθμός πρωτ: 11883
Ημερομηνία κατάθεσης: 16/6/2006

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤOΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΘΕΜΑ: Προβλήματα και ολιγωρία της ΔΕΗ στην υπογειοποίηση δικτύων της στην πόλη του Ηρακλείου.

Στον τοπικό Τύπο του Ηρακλείου («ΝΕΑ ΚΡΗΤΗ», 14-6-06), επισημαίνεται η προβληματική υλοποίηση από τη ΔΕΗ της δέσμευσής της για υπογειοποίηση των δικτύων στην πόλη του Ηρακλείου.
Η σχετική υποχρέωση της ΔΕΗ επιβάλλεται κατά την εκτέλεση έργων από το Δημόσιο στους ΟΤΑ, όταν παρουσιάζεται ανάγκη μετατόπισης των δικτύων της. Το κόστος αυτής της μετατόπισης δεν το επωμίζεται η εταιρεία, με την εξαίρεση των περιοχών Μείζονος Πρωτευούσης και Μείζονος Θεσσαλονίκης που απαλλάσσονται με βάση το νόμο 999/1979, παρά το ότι ως ανώνυμη εταιρεία είναι και υπόχρεη στους ΟΤΑ, καθώς χρησιμοποιεί δικούς τους χώρους για τις γραμμές μεταφοράς και διανομής.
Σε ό,τι αφορά τον Δήμο Ηρακλείου, με επανειλημμένες παλαιότερες Ερωτήσεις μου (4078/13-10-04, 7398/3-2-05, 8534/7-3-05, 9431/4-4-05), έχω απευθυνθεί στο Υπουργείο για τη διαδικασία της υπογειοποίησης των δικτύων και το μεγάλο της χρηματικό κόστος για τον Δήμο. Παρά το ότι η διαδικασία είχε προχωρήσει ομαλά για έργα που είχαν υλοποιηθεί ως Ολυμπιακά, το τελευταίο χρονικό διάστημα παρουσιάζονται αδικαιολόγητες καθυστερήσεις και προβλήματα από την πλευρά της ΔΕΗ.
Συγκεκριμένα, μεγάλη καθυστέρηση παρουσιάστηκε κατά την απομάκρυνση των εναέριων ηλεκτροφόρων καλωδίων στη λεωφόρο Α. Παπανδρέου και στη λεωφόρο Ιωνίας, στις οποίες ο Δήμος Ηρακλείου πραγματοποιεί έργα, αλλά και σε δρόμους στο ιστορικό κέντρο της πόλης του Ηρακλείου. Από την πλευρά της εταιρείας, επισημάνθηκε ότι διαθέτει μόνο έναν εργολάβο για όλη την Κρήτη, ο οποίος είναι αρμόδιος για τις υπογειοποιήσεις, δικαιολογία που δεν είναι βέβαια καθόλου ικανοποιητική.
Επειδή είναι απαράδεκτο να μην έχει φροντίσει η ΔΕΗ να εξασφαλίσει το κατάλληλο προσωπικό για την υπογειοποίηση των δικτύων της, και γενικώς να επιδεικνύει ολιγωρία, τη στιγμή που καλεί τον Δήμο Ηρακλείου να καταβάλει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για μια διαδικασία που είναι απαραίτητη, και για την οποία κανονικά θα έπρεπε να καταβάλλει η ίδια τη δαπάνη, όπως συμβαίνει στα πολεοδομικά συγκροτήματα Αθήνας και Θεσσαλονίκης,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο κ. Υπουργός:
Εάν προτίθεται να παρέμβει στη ΔΕΗ, ώστε να επισπεύσει την υπογειοποίηση των δικτύων της στην πόλη του Ηρακλείου, κατά την εκτέλεση έργων σε δρόμους, ώστε να μην παρουσιάζεται το απαράδεκτο φαινόμενο καθυστερήσεων για μια διαδικασία υψηλού κόστους, το οποίο καταβάλλεται, συν τοις άλλοις, αποκλειστικά από τον ίδιο το Δήμο Ηρακλείου.

Ο Ερωτών Βουλευτής
Μανόλης Σοφ. Στρατάκης


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ (αρχείο pdf)