Προβλήματα στην εφαρμογή του Προγράμματος αντιμετώπισης της Γρίπης των Πτηνών

Αριθμός πρωτ: 4686
Ημερομηνία κατάθεσης: 22/2/2007

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1) ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ
2) ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Προβλήματα στην εφαρμογή του Προγράμματος αντιμετώπισης της Γρίπης των Πτηνών.

Η υλοποίηση του προγράμματος της γρίπης των πτηνών παρά την έγκριση συνέχισης, σκοντάφτει στον περιορισμένο αριθμών στελεχών που προβλέπει η έγκριση, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εφαρμοστεί το πρόγραμμα στην πράξη.
Εν τω μεταξύ, οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες της Κρήτης ήδη από τον Οκτώβριο του 2006 ζητούσαν με ανακοίνωσή τους τη λήψη των αναγκαίων μέτρων προστασίας και εντατικοποίηση των ελέγχων, καθώς είχε ξεκινήσει τότε και η μετακίνηση των αποδημητικών πτηνών, γεγονός που επέβαλλε αυξημένη ετοιμότητα και ιδιαίτερη προσοχή στην τήρηση των μέτρων που έχουν οριστεί και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηρακλείου έχει επανειλημμένα επισημάνει αρμοδίως τα προβλήματα.
Επειδή η λήψη υγειονομικών και λοιπών μέτρων προστασίας και εξυγίανσης της πτηνοτροφίας κρίνεται επιβεβλημένη και επιπλέον πρέπει να είναι συνεχής.
Επειδή οι υπηρεσίες πρέπει να βρίσκονται σε εγρήγορση προκειμένου να κρατηθεί μακριά ο θανατηφόρος ιός και επομένως απαιτείται πλήρης στελέχωση των Διευθύνσεων Κτηνιατρικής των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων.
Επειδή για τη συνέχιση της εφαρμογής του προγράμματος κρίνεται απαραίτητη και η συνέχιση των συμβάσεων του έκτακτου προσωπικού που είχε προσληφθεί και το οποίο απέκτησε τις γνώσεις και την κατάλληλη εμπειρία.
Επειδή διατηρείται ακόμη το κλίμα ανασφάλειας στους καταναλωτές καθώς ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος της γρίπης των πτηνών,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ
Οι κ.κ. Υπουργοί:
Αν προτίθενται να εγκρίνουν τις προβλεπόμενες αρχικά θέσεις γεωτεχνικού και βοηθητικού προσωπικού, προκειμένου να εφαρμοστεί αποτελεσματικά το πρόγραμμα αντιμετώπισης της γρίπης των πτηνών αλλά και να εξασφαλιστούν οι σχετικές πιστώσεις για την κάλυψη των δαπανών πρόσληψης όλου του αναγκαίου προσωπικού.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης