Προβλήματα στις επιδοτήσεις ελαιολάδου με το καθεστώς των δικαιωμάτων.

πηγή: www.mstratakis.grΑριθμός πρωτ: 391
Ημερομηνία κατάθεσης: 20/10/2006

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Προβλήματα στις επιδοτήσεις ελαιολάδου με το καθεστώς των δικαιωμάτων

Σε σημερινά δημοσιεύματα του τοπικού τύπου αποτυπώνεται η αγωνία των ελαιοπαραγωγών και αρμοδίων φορέων για τη μη έγκαιρη πληρωμή των επιδοτήσεων ελαιολάδου με το καθεστώς της ενιαίας ενίσχυσης (δικαιώματα).
Παρά τις υπουργικές υποσχέσεις για την έναρξη πληρωμής περί τα μέσα του Νοεμβρίου είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν μεγάλες καθυστερήσεις.
Και αυτό γιατί για να ξεκινήσει η πληρωμή των παραγωγών, δεν πρέπει να υπάρχουν εκκρεμότητες σε όλο το νομό, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στον πρόεδρο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου.
Επειδή υπάρχουν όχι μόνο εκκρεμότητες, αλλά σημαντικά και άλυτα προβλήματα που ήδη έπρεπε να έχουν λυθεί από τις υπηρεσίες του Υπουργείου .
Επειδή στη όξυνση των προβλημάτων συμβάλλει και το ηλεκτρονικό σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ που εδώ και δύο εβδομάδες είναι κλειστό, με αποτέλεσμα οι ενώσεις να μην μπορούν να παραδώσουν διορθωμένα στοιχεία.
Επειδή οι ελαιοπαραγωγοί δεν ικανοποιούνται με τη «λύση» της καταβολής προκαταβολών της ενιαίας ενίσχυσης, η οποία επίσης προϋποθέτει την άριστη προετοιμασία του συνόλου των Ενώσεων κάθε νομού,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο κ. Υπουργός:
Εάν προτίθεται να προβεί σε ενέργειες, και ποιες, προκειμένου οι ελαιοπαραγωγοί τόσο του νομού Ηρακλείου όσο και ολόκληρης της Ελλάδας να μπορέσουν να εισπράξουν έγκαιρα τις επιδοτήσεις και να αντεπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις, που γίνονται όλο και μεγαλύτερες για πολλούς λόγους.

Ο Ερωτών Βουλευτής
Μανόλης Σοφ. Στρατάκης