Προβλήματα στον κλάδο των ξεναγών

Αριθμός πρωτ: 3712
Ημερομηνία κατάθεσης: 30/1/2007

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΘΕΜΑ: Προβλήματα στον κλάδο των ξεναγών.

Την έντονη αντίδραση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξεναγών έχει προκαλέσει η παρατεταμένη αδιαφορία της Κυβέρνησης να ενσκήψει πάνω στο δίκαιο αίτημά τους για κατάργηση του άρθρου 10 Ν.3207/2003, το οποίο προσβάλλει τα προστατευόμενα από το Σύνταγμα ατομικά τους δικαιώματα καθώς και τα εργασιακά τους κεκτημένα.
Συγκεκριμένα το εν λόγω άρθρο επιτρέπει να πραγματοποιούν ξεναγήσεις αμισθί, κατόπιν μιας απλής άδειας, αφενός άτομα τα οποία καμία σχέση δεν έχουν με την κατάρτιση που οφείλει να έχει ένας επαγγελματίας ξεναγός. Αφετέρου δε, σηματοδοτείται η απώλεια χιλιάδων εργασιακών ωρών για τους Έλληνες ξεναγούς από άλλους επαγγελματίες «χωρίς αμοιβή», οι οποίοι όμως έχουν ήδη εξασφαλισμένη κάποια θέση και το μισθό τους, εξασκώντας ένα άλλο επάγγελμα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδίας, από τις αρχές του 2004, οι έκτακτες άδειες ξενάγησης που υποβλήθηκαν στο Υπ. Πολιτισμού, ξεπέρασαν τις 6.545 μέρες, το οποίο σημαίνει απολεσθέντα έσοδα κατά μέσο όρο για τους ξεναγούς της Ελλάδας 800.000 Ευρώ και συνολική φοροδιαφυγή και εισφοροδιαφυγή από το κράτος 409.000 Ευρώ (φόρος ξεναγού, εισφορά εργαζομένου και εργοδότη στο ΙΚΑ).
Τη στήριξη και την εξυγίανση του κλάδου των ξεναγών, λόγω των ανωτέρω προβλημάτων, είχα επισημάνει και στην 13505/21-08-06 Ερώτησή μου. Το Υπουργείο όμως στην απάντησή του περιορίστηκε να αναφέρει τη διενέργεια Επιθεωρήσεων – Ελέγχων που διενεργούνται από κλιμάκια του Υπουργείου, του ΕΟΤ και της τουριστικής αστυνομίας, για τυχόν παράνομες ξεναγήσεις στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία της χώρας μας.
Επειδή τότε είχατε δεσμευθεί για τη βελτίωση της λειτουργίας του κλάδου των ξεναγών προκειμένου να επιτευχθούν οι εθνικοί και τουριστικοί στόχοι της χώρας μας.
Επειδή οι συνεχείς διαμαρτυρίες των ξεναγών δεν έχουν μέχρι σήμερα εισακουστεί.
Επειδή το δικαίωμα της οικονομικής, επαγγελματικής ελευθερίας και ισότητάς τους προσβάλλεται κατάφωρα.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Η κ. Υπουργός:
Αν προτίθεται να κάνει δεκτό το αίτημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξεναγών Ελλάδας για κατάργηση ή τροποποίηση του άρθρου 10, παρ. 32, Ν.3207/2003 ούτως ώστε να μην πλήττονται τα εργασιακά και οικονομικά δικαιώματα του κλάδου.

Ο Ερωτών Βουλευτής
Μανόλης Σοφ. Στρατάκης