Προβληματισμός για καταναλωτές και παραγωγούς από έρευνα της ΠΑΣΕΓΕΣ για τις παραπλανητικές ετικέτες στα τυποποιημένα είδη διατροφής

Αριθμός πρωτ: 7276
Ημερομηνία κατάθεσης: 25/4/2007

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1) ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
2) ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Προβληματισμός για καταναλωτές και παραγωγούς από έρευνα της ΠΑΣΕΓΕΣ για τις παραπλανητικές ετικέτες στα τυποποιημένα είδη διατροφής

Η δημοσιοποίηση της έρευνας που διεξήχθη για λογαριασμό της ΠΑΣΕΓΕΣ σχετικά με το κατά πόσο οι ετικέτες των προιόντων, και ειδικότερα των συσκευασμένων τροφίμων, ανταποκρίνονται στα πραγματικά χαρακτηριστικά τους, αποδεικνύει την ευρεία παραπλάνηση του καταναλωτικού κοινού, η οποία αποβαίνει τελικά σε βάρος και των ίδιων των παραγωγών.
Συγκεκριμένα, η έρευνα 386 δειγμάτων τυποποιημένων τροφίμων (γαλακτοκομικά, ελαιόλαδα, ελιές, όσπρια, κρασιά), απέδειξε ότι το 43,4% παρουσιάζει αναντιστοιχία των πραγματικών χαρακτηριστικών τους με τα αναγραφόμενα στην ετικέτα. Οι προβληματικές ή ελλιπείς επισημάνσεις στις ετικέτες αφορούν πολύ σημαντικά χαρακτηριστικά των προϊόντων, που σημαίνει ότι οι καταναλωτές είναι ουσιαστικά απροστάτευτοι από την επιχείρηση παραπλάνησής τους.
Μεταξύ άλλων, οι προβληματικές ετικέτες των προϊόντων αφορούν: την ονομασία πώλησης, με χαρακτηριστική την περίπτωση της φέτας αλλά και άλλων τυριών, την καταγωγή τους, όπου αποδεικνύεται ότι μεγάλο ποσοστό ελαιολάδων αναφέρει διαφορετική καταγωγή από την πραγματική (πρόβλημα που έχω επισημάνει και με την παλαιότερη Ερώτησή μου 2226/11-12-2006), τα αλλεργιογόνα συστατικά, την σήμανση ως ΠΟΠ/ΠΓΕ, την ημερομηνία παραγωγής, και πολλά άλλα.
Επειδή η έρευνα της ΠΑΣΕΓΕΣ αποδεικνύει ότι, παρά τις κυβερνητικές υποσχέσεις, η αγορά των τροφίμων είναι ασύδοτη καθώς παρατηρείται εξαπάτηση των καταναλωτών, που πληρώνουν αδρά για είδη πρώτης ανάγκης τα οποία φέρουν παραπλανητικές ετικέτες.
Επειδή η παραπλάνηση έχει αντίκτυπο και στους αγρότες-παραγωγούς, που δεν φέρουν ευθύνη για αυτή την ασυδοσία που κυριαρχεί στην αγορά.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ
Οι κ.κ. Υπουργοί:
Αν προτίθενται να προβούν σε συγκεκριμένες ενέργειες και ποιες, για την προστασία των καταναλωτών αλλά και των παραγωγών από την παραπλάνηση σε σχέση με βασικά ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά των τυποποιημένων τροφίμων, που γίνεται με τις ελλιπείς ετικέτες τους, όπως αποδεικνύει η έρευνα της ΠΑΣΕΓΕΣ.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης