Προβληματισμός και ανάγκη λήψης μέτρων για την πληθώρα των εργατικών ατυχημάτων.

Αριθμός πρωτ: 353
Ημερομηνία κατάθεσης: 18/10/2006

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

ΘΕΜΑ: Προβληματισμός και ανάγκη λήψης μέτρων για την πληθώρα των εργατικών ατυχημάτων.

Έντονο προβληματισμό και ανησυχία προκαλεί ο βαρύς φόρος αίματος που πληρώνει ο εργατικός κόσμος και ιδιαίτερα ο κλάδος των οικοδόμων, μετά και το πρόσφατο τραγικό δυστύχημα που έγινε στον Ηράκλειο, με θύμα ένα ακόμα οικοδόμο.
Σύμφωνα με τις καταγγελίες του Συνδικάτου των Οικοδόμων του Ν. Ηρακλείου, οι νεκροί εργάτες πέρασαν τους 100 εντός του 2006, εκ των οποίων οι 26 είναι οικοδόμοι, γεγονός που αποτελεί απόρροια των συνθηκών διαβίωσης που επικρατούν σήμερα και αναγκάζονται οι οικοδόμοι να εργάζονται μέχρι μεγάλη ηλικία προκειμένου να μπορούν να ζήσουν αξιοπρεπώς.
Επειδή πέραν της ηλικίας σοβαρή αιτία αποτελεί, σύμφωνα με το Συνδικάτο Οικοδόμων, η έλλειψη συστηματικής και συντονισμένης προσπάθειας ελέγχων και επιβολής των ανάλογων προστίμων σε όσους από τους εργολάβους παρανομούν εις βάρος των εργαζομένων με αποτέλεσμα, τα μέχρι τώρα τραγικά αποτελέσματα, στο βωμό του κέρδους από την εντατικοποίηση της εργασίας και την έλλειψη μέτρων προστασίας.
Επειδή με την Ερώτησή μου 5744/19-12-2005, είχα επισημάνει το βαρύ φόρο αίματος που πληρώνει η εργατική τάξη αλλά και την ανάγκη λήψης μέτρων για την ενίσχυση των Επιθεωρήσεων Εργασίας με ειδικευμένο και επαρκές προσωπικό, προκειμένου να μηδενιστεί ο αριθμός των θανατηφόρων ατυχημάτων στη χώρα μας, αφού το κόστος και μιας ανθρώπινης ζωής είναι ανυπολόγιστο και παρά τις διαβεβαιώσεις δεν έχουν ληφθεί ακόμη τα αναγκαία μέτρα,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο κ. Υπουργός:
Αν προτίθεται να προβεί άμεσα στην ενίσχυση των επιθεωρήσεων εργασίας με ειδικευμένο προσωπικό, όπως απαιτεί και το Συνδικάτο Οικοδόμων του Ν. Ηρακλείου, αφού ήδη για το 2006 τα θανατηφόρα δυστυχήματα είναι πάνω από 100, εκ των οποίων τα 26 με θύματα οικοδόμους.

Ο Ερωτών Βουλευτής
Μανόλης Σοφ. Στρατάκης