Προσλήψεις ειδικών φρουρών προς εξυπηρέτηση ημετέρων

Αριθμός πρωτ: 4604
Ημερομηνία κατάθεσης: 21/2/2007

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ

ΘΕΜΑ: Προσλήψεις ειδικών φρουρών προς εξυπηρέτηση ημετέρων.

Με πρόσφατη ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων εκφράζει την αγανάκτησή της για τις μεθοδεύσεις που ακολουθεί η ηγεσία του Υπουργείου για τη στελέχωση υπηρεσιών και την εξυπηρέτηση ημετέρων.
Συγκεκριμένα, πρόκειται να γίνει πρόσληψη 2.000 ειδικών φρουρών για την κάλυψη των αναγκών σε προσωπικό που προέκυψε από την αθρόα έξοδο αστυνομικών υπαλλήλων από την υπηρεσία και τη διάθεσή τους στην πεζή και εποχούμενη μάχιμη αστυνόμευση.
Ως γνωστόν, οι ειδικοί φρουροί αποτελούν ιδιαίτερη κατηγορία προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας και εκτελούν καθήκοντα φύλαξης ευπαθών στόχων και περιπολιών. Επίσης διατίθενται για τη στελέχωση ειδικών αστυνομικών υπηρεσιών, τη συγκρότηση ειδικών μονάδων και μεταβατικών αποσπασμάτων για την αντιμετώπιση ιδιαίτερων μορφών εγκληματικότητας, καθώς και την αναζήτηση διωκομένων ή εξαφανισθέντων προσώπων.
Επειδή σκοπός της σύστασης αυτής της ειδικής κατηγορίας ένστολου προσωπικού της ΕΛ.ΑΣ. ήταν η κάλυψη συγκεκριμένων καθηκόντων φύλαξης στόχων υπό την απειλή της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος, ώστε να αποδεσμευτεί η απασχολούμενη σε αυτόν τον τομέα αστυνομική δύναμη και να διατεθεί προς ενίσχυση του θεσμού των πεζών και εποχούμενων αστυνομικών περιπόλων.
Επειδή με την απόφαση της πρόσληψης νέων ειδικών φρουρών για την κάλυψη των αναγκών σε πεζή και εποχούμενη αστυνόμευση, καταπατείται ο θεσμός του ειδικού φρουρού αλλά και υποβαθμίζεται ο ρόλος των αστυνομικών υπαλλήλων.
Επειδή πρέπει να γίνει καταγραφή των αναγκών σε προσωπικό και σωστός προγραμματισμός για την κάλυψη αυτών και σύμφωνα πάντα με τις νόμιμες διαδικασίες και την ισχύουσα νομοθεσία, αλλά και βάσει της οργανωτικής δομής και στελέχωσης σε ανθρώπινο δυναμικό της ΕΛ.ΑΣ.,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:
Αν προτίθεται να προβεί στην πρόσληψη αστυνομικού προσωπικού και όχι ειδικών φρουρών για την κάλυψη των συγκεκριμένων αναγκών και σύμφωνα με τον εσωτερικό οργανισμό της ΕΛ.ΑΣ., προκειμένου άλλωστε να διασφαλιστεί και η εύρυθμη λειτουργία του σώματος.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης