Στασιμότητα και αδράνεια στο σύστημα αιμοδοσίας στη χώρα μας

Αριθμός πρωτ: 4377
Ημερομηνία κατάθεσης: 14/2/2007

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΘΕΜΑ: Στασιμότητα και αδράνεια στο σύστημα αιμοδοσίας στη χώρα μας.

Απογοητευτική είναι η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο Εθνικό Σύστημα Αιμοδοσίας λόγω της συσσώρευσης των προβλημάτων που δημιουργούνται από την έλλειψη μηχανογράφησης, τις μεγάλες ελλείψεις σε ειδικευμένο προσωπικό, από τη μη ανανέωση πεπαλαιωμένων κινητών μονάδων, καθώς επίσης και την εξάρτηση, κυρίως από τους συγγενής και φίλους των ασθενών.
Παρά τις εξαγγελίες του Υπουργείου για την αναβάθμιση της λειτουργίας του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας για το συντονισμό του συστήματος αιμοδοσίας της χώρας μας, τίποτα δεν έχει γίνει.
Αφού μόνο το 35% του αίματος που μεταγγίζεται προέρχεται από εθελοντικές ομάδες, ενώ το 55% του αίματος προέρχεται από το συγγενικό και φιλικό περιβάλλον των ασθενών, με όλα τα προβλήματα που μπορεί να δημιουργηθούν αφού στις περισσότερες φορές οι συνθήκες κάτω από τις οποίες γίνονται οι αιμοληψίες είναι πιεστικές κυρίως όταν επίκειται χειρουργείο.
Επειδή το πρόβλημα είναι σοβαρό αφού ακόμα και σε μεγάλα νοσοκομεία της χώρας δεν λειτουργούν απογευματινές ώρες τα τμήματα αιμοδοσίας, γεγονός που αποθαρρύνει πολλούς εθελοντές αιμοδότες,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:
1) Πότε προβλέπεται να στελεχωθούν με το αναγκαίο προσωπικό οι μονάδες αιμοδοσίας των νοσοκομείων προκειμένου να ενισχυθεί η εθελοντική αιμοδοσία στη χώρα μας αφού το μεγαλύτερο ποσοστό αίματος το οποίο μεταγγίζεται προέρχεται από συγγενείς και φίλους των ασθενών σε συνθήκες πίεσης τις περισσότερες φορές.
2) Πότε προβλέπεται να εγκατασταθεί ενιαίο μηχανογραφικό σύστημα, το οποίο θα ελέγχει και θα διανέμει τα αποθέματα αίματος που υπάρχουν στα νοσοκομεία προκειμένου να υπάρχει άμεση κάλυψη των αναγκών.

Ο Ερωτών Βουλευτής
Μανόλης Σοφ. Στρατάκης