Στελέχωση σχολείων και Συμβουλευτικών Σταθμών Νέων με εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας


Αριθμός πρωτ: 11611
Ημερομηνία κατάθεσης: 8/6/2006

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤHΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

ΘΕΜΑ: Στελέχωση σχολείων και Συμβουλευτικών Σταθμών Νέων με εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας.

Η πρόσφατη δημοσιότητα που δόθηκε στο πρόβλημα της παιδικής και εφηβικής παραβατικότητας με αφορμή την υπόθεση του μικρού Άλεξ, φέρνει επίσης στο προσκήνιο τον ρόλο που θα έπρεπε να διαδραματίζει το σχολείο. Δυστυχώς, παρά την όποια πρόοδο έγινε την τελευταία δεκαετία, με την ίδρυση των Συμβουλευτικών Σταθμών Νέων, το πρόβλημα διογκώνεται λόγω της ανεπαρκούς στελέχωσής τους αλλά και της ανύπαρκτης στελέχωσης των ίδιων των σχολείων με εξειδικευμένο προσωπικό.
Πέρα από την ανάγκη να δημιουργηθεί ειδική αστυνομική υπηρεσία για τους ανηλίκους σε επίπεδο Περιφέρειας, που έθεσα με την 11370/1-6-06 Ερώτησή μου, η προληπτική αντιμετώπιση του προβλήματος είναι εξίσου σημαντική. Επειδή οι ίδιες οι σχολικές μονάδες, από τη μια μεριά, χρειάζεται να στελεχωθούν με εξειδικευμένο προσωπικό, ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς, που θα συμβάλλουν στην αντιμετώπιση προβλημάτων παραβατικότητας, αλλά και σε θέματα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, κατάθλιψης, κλπ.
Επειδή οι Συμβουλευτικοί Σταθμοί Νέων, από την άλλη, πρέπει να αυξηθούν σε αριθμό, να πλαισιώσουν τα σχολικά συγκροτήματα και να στελεχωθούν, επίσης, με τους κατάλληλους ειδικούς επιστήμονες,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Η κ. Υπουργός:
Αν προτίθεται να στελεχώσει με επαρκές επιστημονικό προσωπικό –ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς- τις σχολικές μονάδες και τους Συμβουλευτικούς Σταθμούς Νέων, για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας των ανηλίκων.

Ο Ερωτών Βουλευτής
Μανόλης Σοφ. Στρατάκης