31 Ιανουαρίου 2007
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Στην Ερώτηση του Βουλευτή Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ Μανόλη Σοφ. Στρατάκη, σχετικά με τα όρια εκπομπής ρύπων από τις βιομηχανικές μονάδες στην Ελλάδα, απάντησε στη Βουλή ο αρμόδιος Υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Καλογιάννης.
Ο κ. Στρατάκης τόνιζε στην Ερώτησή του την αντίδραση των οικολογικών οργανώσεων της χώρας και των Ελλήνων πολιτών, λόγω της απόφασης του Υπουργείου να επιτρέψει στις βιομηχανικές μονάδες την ανεξέλεγκτη εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία των περιβαλλοντικών οργανώσεων, η Ελλάδα ανήκει στο «μπλοκ των γενναιόδωρων» χωρών, οι οποίες επέτρεψαν υπερβολικά υψηλά δικαιώματα εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, μετά την απόφαση του Υπουργείου να επιτρέψει στις βιομηχανίες να εκπέμπουν όσο διοξείδιο του άνθρακα επιθυμούν για την περίοδο 2005-2007, και μάλιστα χωρίς αυτές να επιβαρύνονται οικονομικά.
Ο Βουλευτής απηύθυνε έκκληση στο Υπουργείο να προβεί στην αναθεώρηση της απόφασης και να εξασφαλίσει τον περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στην Ελλάδα, σύμφωνα με το Πρωτόκολλο του Κιότο.
Στην απάντησή του ο Υφυπουργός ισχυρίστηκε ότι η κατανομή των δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων κάθε άλλο παρά γενναιόδωρη είναι για τη χώρα μας.
Ο κ. Στρατάκης ανταπάντησε, ωστόσο, ότι όταν ως χώρα θέτουμε όρια εκπομπής ρύπων υψηλά, και τα υπερβαίνουμε κατά κάποιο τρόπο ακόμη και αυτά, είναι λογικό να μην είμαστε στις μεγάλες αυξήσεις. Αντίθετα, άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν βάλει αυστηρά όρια, στα πλαίσια των Κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενδεχομένως να παρουσιάζουν μια αύξηση, αλλά ακόμη και με αυτή την αύξηση μπορεί να είναι πολύ χαμηλότερα συνολικά απ’ ό,τι είναι η Ελλάδα.
Όλα αυτά έχουν ιδιαίτερη σημασία τώρα που βιώνουμε έντονα τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Και αυτό γιατί στην πράξη είμαστε σε πολύ χειρότερη κατάσταση από άλλες χώρες. Δεν κάνουμε καμία προσπάθεια προς την κατεύθυνση, όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, να εγκαταλειφθεί ο λιγνίτης που είναι μια γενεσιουργός αιτία της ρύπανσης με το διοξείδιο του άνθρακα.
Η πρακτική, τέλος, του ΥΠΕΧΩΔΕ σε αυτά τα ζητήματα είναι τελικά πολύ ελαστική, στα πλαίσια μιας αγωνίας να λειτουργήσουν ενδεχομένως κάποιες βιομηχανίες, ακόμα και αν ρυπαίνουν. Τρανταχτό παράδειγμα η λειτουργία του πυρηνελαιουργείου στην περιοχή Γαζέπη Μύλος του Ηρακλείου, που αδειοδοτήθηκε παρά τα περιβαλλοντικά προβλήματα που υπήρχαν και την επικινδυνότητα της λειτουργίας του, που είχε ως αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό τεσσάρων ανθρώπων.