Στην Ολομέλεια της Βουλής και κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης «Αναδιοργάνωση του Πυροσβεστικού Σώματος, αναβάθμιση της αποστολής του και άλλες διατάξεις», έκανε παρέμβαση ο Βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ κ. Μανόλης Σοφ. Στρατάκης.


1 Νοεμβρίου 2006

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στην Ολομέλεια της Βουλής και κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης «Αναδιοργάνωση του Πυροσβεστικού Σώματος, αναβάθμιση της αποστολής του και άλλες διατάξεις», έκανε παρέμβαση ο Βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ κ. Μανόλης Σοφ. Στρατάκης.

Ο κ. Στρατάκης επεσήμανε ότι το σχέδιο νόμου μόνο κατ’ επίφαση θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι εισάγει πραγματικές μεταρρυθμίσεις. Αντίθετα, η προσέγγιση που ακολουθεί για την αντιμετώπιση των προβλημάτων είναι μάλλον παρωχημένη. Τούτο ισχύει ιδιαίτερα για τις αρμοδιότητες του Πυροσβεστικού Σώματος που προσδιορίζει, και στις οποίες δεν αναφέρεται η πρόληψη και προστασία, αλλά μόνο η αντιμετώπιση των συνεπειών από τις φυσικές καταστροφές.
Επίσης, οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου καθίστανται στην πράξη ανενεργές, με δεδομένο ότι προβλέπεται υπερβολικός αριθμός Προεδρικών Διαταγμάτων και Υπουργικών Αποφάσεων για να λειτουργήσουν.

Παράλληλα, στο φλέγον ζήτημα του προσωπικού του Πυροσβεστικού Σώματος, δεν λαμβάνεται η αναγκαία μέριμνα. Η προεκλογική υπόσχεση για πρόσληψη 3.000 πυροσβεστών έμεινε κενό γράμμα, καθώς μόνο 400 περίπου έχουν προσληφθεί στα 3 χρόνια της διακυβέρνησης από τη Ν.Δ..
Αν ληφθούν υπόψη οι χιλιάδες εποχικοί πυροσβέστες, θα μπορούσε, εάν υπήρχε η πολιτική βούληση μονιμοποίησής τους, να λυθεί το πρόβλημα. Κάτι τέτοιο όμως δεν είναι στις προθέσεις της Κυβέρνησης, γιατί δεν καλύπτει τα πολλά κενά των προβλεπόμενων οργανικών θέσεων με εποχιακούς, με βάση την προϋπηρεσία στο Σώμα, και τους υπόλοιπους να τακτοποιήσει σύμφωνα με τις προεκλογικές της δεσμεύσεις.

Ο κ. Στρατάκης έκλεισε την ομιλία του αναφερόμενος σε τροπολογία του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, με την οποία δίνεται η δυνατότητα να ανατίθεται εκτάκτως σε πλοιοκτήτες η διενέργεια δρομολογίων, σε άγονες γραμμές, μέχρι την υπογραφή σύμβασης ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας. Τόνισε ότι αν είχε εφαρμοστεί όπως έπρεπε ο νόμος Παπουτσή για την απελευθέρωση της ακτοπλοΐας, δεν θα υπήρχαν τα προβλήματα που υπάρχουν σήμερα και το Υπουργείο με συνεχείς τροπολογίες να προσπαθεί άσκοπα για να τα λύσει.
Εάν είχε γίνει αποδεκτή η πρόταση του κ. Στρατάκη για εφαρμογή του νόμου, κατά την απεργία των ναυτεργατών και δεν κατηγορούνταν ψευδώς ότι δήθεν πρότεινε απεργοσπαστικό μηχανισμό, δεν θα υπήρχαν άγονες προκηρύξεις και θα είχε ήδη υλοποιηθεί ο νόμος χωρίς να υπάρχουν προβλήματα.