Στην Ολομέλεια της Βουλής συζητήθηκε η Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ Μανόλη Σοφ. Στρατάκη, με θέμα τις περικοπές πληρωμής στις επιδοτήσεις των Αγροτών του νομού Ηρακλείου.


16 Νοεμβρίου 2006

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στην Ολομέλεια της Βουλής συζητήθηκε η Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ Μανόλη Σοφ. Στρατάκη, με θέμα τις περικοπές πληρωμής στις επιδοτήσεις των Αγροτών του νομού Ηρακλείου.

Στην Ερώτησή του ο κ. Στρατάκης ασκούσε έντονη κριτική στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αφενός για το σκεπτικό με το οποίο περικόπτει το 50% των δικαιουμένων επιδοτήσεων στους αγρότες, ακόμα και αν δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, χωρίς να προσδιορίζει πότε θα πάρουν το υπόλοιπο. Αφετέρου ρωτούσε γιατί τα δυόμισι χρόνια που πέρασαν, παρά τις επισημάνσεις, δεν έγινε καμιά προσπάθεια για την επίλυση των προβλημάτων που παρουσίαζε το Μητρώο, ούτε έγιναν εγκαίρως οι έλεγχοι του δείγματος, ώστε να πληρωθούν κανονικά οι 3.500 αγρότες του νομού Ηρακλείου που περιλαμβάνονται σε αυτό.

Στην απάντησή του, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κοντός, περιορίστηκε στην υπεράσπιση της απόφασης να δοθεί μέχρι τέλος Νοεμβρίου μόνο το 50% της επιδότησης στους αγρότες, χωρίς να πει ούτε πότε θα δοθεί το υπόλοιπο ούτε πότε θα επιλυθούν τα προβλήματα του ελαιοκομικού μητρώου.

Η ελλιπής απάντηση του Υφυπουργού οδήγησε τον κ. Στρατάκη να επικρίνει έντονα τη συνολική καθυστέρηση που παρατηρείται στον τομέα της πληρωμής των επιδοτήσεων, και η οποία έχει προκαλέσει μεγάλη αγανάκτηση στον αγροτικό κόσμο, όπως έχει τονιστεί επανειλημμένως από τους Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Εδώ και δυόμισι χρόνια ούτε ένα βήμα δεν έχει γίνει για την επικαιροποίηση του μητρώου.

Η αγροτική πολιτική της Κυβέρνησης είναι προβληματική, και αυτό αποδεικνύει η καθυστέρηση των ελέγχων, που ενώ έπρεπε να είχαν τελειώσει μέχρι 1 Δεκεμβρίου ούτε καν έχουν ξεκινήσει. Γι’ αυτό η πληρωμή του 50% έχει φτάσει να θεωρείται από την Κυβέρνηση μεγάλο κατόρθωμα, ενώ στην πραγματικότητα είναι το ακριβώς αντίθετο.