Στην Ολομέλεια της Βουλής συζητήθηκε η Ερώτηση του Βουλευτή Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ κ. Μανόλη Σοφ. Στρατάκη, με θέμα «Αναγνώριση ελαιολάδου Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) ‘’Κρήτη’’»

17 Ιανουαρίου 2007

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στην Ολομέλεια της Βουλής συζητήθηκε η Ερώτηση του Βουλευτή Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ κ. Μανόλη Σοφ. Στρατάκη, με θέμα «Αναγνώριση ελαιολάδου Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) ‘’Κρήτη’’».

Στην Ερώτησή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο κ. Στρατάκης αναφερόταν στις διαπιστώσεις του Συνδέσμου Προστασίας Ανάδειξης Κρητικού Ελαιολάδου, από τις οποίες προκύπτει ότι η πολιτική προώθησης του ποιοτικού ελαιολάδου Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ), Βιολογικού και άλλων, στην περίπτωση της Κρήτης εφαρμόζεται αντίστροφα. Και αυτό γιατί έχει ανασταλεί στην πράξη, για περίπου τρία χρόνια, η έγκριση που είχε δοθεί το 2003 από το Υπουργείο για την υποβολή φακέλων αναγνώρισης ΠΓΕ για το ελαιόλαδο «Κρήτη».
Στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Στρατάκης ρωτούσε τον Υπουργό εάν προτίθεται να εκδώσει την Κοινή Υπουργική Απόφαση που απαιτείται για την ενεργοποίηση του νέου Κανονισμού ΕΚ 510/2006, προκειμένου να επιταχυνθεί η αναγνώριση του ελαιολάδου «Κρήτη», διαφορετικά σε περίπτωση καθυστέρησης να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιτρέψει την υποβολή των φακέλων που ήδη έχουν υποβληθεί στο Υπουργείο με τον παλαιό Κανονισμό.

Η απάντηση του Υφυπουργού κ. Κοντού για γρήγορη έκδοση της νέας Κ.Υ.Α., για να μπορέσουν μέχρι 31 Μαρτίου να σταλούν από το Υπουργείο στην Ευρωπαική Ένωση οι φάκελοι κάθε άλλο παρά ικανοποιητική κρίνεται.
Έτσι, ο κ. Στρατάκης κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι εξαιτίας της πολιτικής που ακολουθεί το εμπορικό ισοζύγιο των αγροτικών προϊόντων είναι αρνητικό και οι εισαγωγές κάθε μέρα αυξάνουν. Για το θέμα του ελαιολάδου «Κρήτη» τις κατηγορίες σε βάρος του Υπουργείου διατύπωσε με ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Αναπτυξιακών Δήμων Κρήτης, με αφορμή την καθυστέρηση που σε αυτό το αίτημά του που η αρμόδια υπηρεσία και το Υπουργείο χρονοτριβεί επί τρία χρόνια.
Από την άλλη πλευρά, άλλοι μικρότερης δυνατότητας και εμβέλειας φορείς έχουν πάρει Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη, όπως για παράδειγμα στην Κέρκυρα, γεγονός που προξενεί ένα αίσθημα αδικίας.

Ο κ. Στρατάκης τόνισε επίσης ότι είναι πρόσχημα το επιχείρημα που χρησιμοποιεί το Υπουργείο ότι επειδή υπάρχουν οκτώ ΠΟΠ και μία Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη, δεν μπορεί να στείλει το φάκελο.
Τέλος. ο βουλευτής τόνισε την ανάγκη να προωθηθεί ο φάκελος, εφόσον υπάρχουν οι προϋποθέσεις, γιατί επείγει η ύπαρξη προϊόντων είτε Προστατευομένης Γεωγραφικής Ένδειξης, είτε ΠΟΠ, διότι αυτά τα προϊόντα, έχουν καλύτερες προοπτικές και μπορούν να δημιουργήσουν προϋποθέσεις καλύτερης οργάνωσης των παραγωγών και αυτό ακριβώς θέλουν οι αγρότες της Κρήτης.