Στην Ολομέλεια της Βουλής συζητήθηκε το θέμα της δημιουργίας διαπιστευμένων εργαστηρίων ανάλυσης νερού στο Ηράκλειο, μετά από κατάθεση δύο σχετικών Ερωτήσεων του Βουλευτή Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ Μανόλη Σοφ. Στρατάκη, που παρέμεναν αναπάντητες από το ΥΠΕΧΩΔΕ.

7 Φεβρουαρίου 2007

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στην Ολομέλεια της Βουλής συζητήθηκε το θέμα της δημιουργίας διαπιστευμένων εργαστηρίων ανάλυσης νερού στο Ηράκλειο, μετά από κατάθεση δύο σχετικών Ερωτήσεων του Βουλευτή Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ Μανόλη Σοφ. Στρατάκη, που παρέμεναν αναπάντητες από το ΥΠΕΧΩΔΕ.

Στις Ερωτήσεις του ο κ. Στρατάκης αναφερόταν σε παλαιότερη συνάντηση που πραγματοποίησαν όλοι οι αρμόδιοι φορείς της Κρήτης, με θέμα τον έλεγχο και τη διασφάλιση της ποιότητας του πόσιμου νερού στο νησί, και στην οποία διαπιστώθηκε ότι δεν γίνονται οι απαραίτητες αναλύσεις που να πιστοποιούν την ασφάλεια του πόσιμου νερού που φτάνει στους καταναλωτές, με ενδεχόμενο σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Γι’ αυτό απηύθυνε έκκληση αφενός για την ίδρυση διαπιστευμένων εργαστηρίων για τον έλεγχο της ποιότητας του πόσιμου νερού, που θα καλύπτουν τις ανάγκες του Ηρακλείου αλλά και όλης της Κρήτης, και αφετέρου για την ενίσχυση των αρμόδιων φορέων με προσωπικό και υλικό εξοπλισμό, προκειμένου να μπορούν να ανταποκριθούν στην πιστοποίηση του πόσιμου νερού, για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Ο Υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Καλογιάννης περιορίστηκε να αναφερθεί στο πλήθος των φορέων που είναι συναρμόδιοι για την ποιότητα του νερού, ρίχνοντας το βάρος της ευθύνης στους ΟΤΑ, και στα Υπουργεία Εσωτερικών και Υγείας –για το τελευταίο είπε ότι έχει δρομολογήσει τη δημιουργία περιφερειακού εργαστηρίου δημόσιας υγείας στο Ηράκλειο.

Παίρνοντας στη συνέχεια το λόγο ο κ. Στρατάκης, τόνισε ότι η ανησυχία που υπάρχει είναι πολύ μεγάλη, διότι φέτος οι αναλύσεις που πρέπει να γίνουν όλο το διάστημα του καλοκαιριού, με δεδομένη την έλλειψη του νερού που θα παρατηρηθεί, θα πρέπει να είναι πολύ περισσότερες από κάθε άλλη χρονιά. Η Κυβέρνηση μιλάει για ίδρυση περιφερειακού εργαστηρίου στο Ηράκλειο και περιφερειακό εργαστήριο δεν δημιουργείται, λέει ότι εμπλέκεται ο ΕΦΕΤ και στις εφημερίδες διαβάζουμε ότι ο ΕΦΕΤ διαλύεται, με διακόσια μόνο, αντί 550, άτομα προσωπικό, που και αυτά μειώνονται καθημερινά. Επειδή η ανάγκη και τα προβλήματα είναι μεγάλα, επειδή άπτονται της δημόσιας υγείας, γι’ αυτό και το ενδιαφέρον της πολιτείας θα έπρεπε να ενταθεί και για τη διαπίστευση εργαστηρίων όπως του εργαστηρίου της ΔΕΥΑ Ηρακλείου και του Γενικού Χημείου του Κράτους, αλλά αν χρειαστεί και άλλου.
Όλα αυτά, έκλεισε την ομιλία του ο κ. Στρατάκης, πρέπει να γίνουν προκειμένου να γίνονται σωστοί και έγκαιροι έλεγχοι, για να μην παρουσιαστούν προβλήματα λοιμώξεων ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να προκύψει από το μολυσμένο νερό.