Συζήτηση Ερώτησης του Βουλευτή Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ κ. Μανόλη Σοφ. Στρατάκη, με θέμα «Ανασχεδιασμός της Παλαιάς Εθνικής οδού Ηρακλείου και δημιουργία κόμβου στο ύψος της Σταλίδας»


13 Ιουνίου 2006

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στην Ολομέλεια της Βουλής συζητήθηκε η Ερώτηση του Βουλευτή Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ κ. Μανόλη Σοφ. Στρατάκη, με θέμα «Ανασχεδιασμός της Παλαιάς Εθνικής οδού Ηρακλείου και δημιουργία κόμβου στο ύψος της Σταλίδας».
Στην Ερώτησή του, ο κ. Στρατάκης ρωτούσε τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ εάν προτίθεται να προχωρήσει σε αυτόν τον ανασχεδιασμό στο ύψος της Σταλίδας, ώστε να λειτουργεί ως αστικός κόμβος και, επιπλέον, αν θα δημιουργήσει τα απαραίτητα έργα που ζητά ο Δήμος Μαλλίων στην ολοκληρωμένη μελέτη του, κυρίως τον κόμβο για την επικοινωνία του βόρειου με το νότιο τμήμα του οικισμού, δημιουργία δακτυλίων, διαμόρφωση εισόδων και εξόδων, κατασκευή κεντρικής νησίδας, μονοδρόμηση του παραλιακού δρόμου.

Στην απάντησή του, ο Υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Ξανθόπουλος χαρακτήρισε ενδιαφέρουσες τις προτάσεις του Δήμου Μαλλίων, ενώ αναγνώρισε ότι δεν πρέπει να επιβαρύνεται η περιοχή από τον φόρτο της εθνικής οδού. Ωστόσο, περιορίστηκε στη δέσμευση ότι θα ασκηθεί πίεση στην Περιφέρεια Κρήτης, η οποία και έχει τη σχετική αρμοδιότητα, ενώ έδωσε χρονοδιάγραμμα 1,5 έτους για να προχωρήσουν τα έργα στο υπόλοιπο κομμάτι της νέας εθνικής οδού και να ωριμάσουν οι προτάσεις αυτές, προκειμένου να ενταχθούν, όπως ανέφερε, στο Δ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.

Στην απάντηση του Υφυπουργού, ο κ. Στρατάκης επεσήμανε ότι ήδη εδώ και τουλάχιστον 3 χρόνια έχουν αλλάξει οι συνθήκες στο τμήμα της εθνικής οδού από τη Χερσόνησο μέχρι τη Σταλίδα. Πράγματι, ο παλαιός εθνικός δρόμος έχει γίνει στην ουσία αστικός, η συντήρηση όμως της κατάστασης έχει αποκόψει τον βόρειο οικισμό της Σταλίδας από την παραλιακή ζώνη.

Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, τόνισε ο κ. Στρατάκης, πρέπει να επιλυθεί άμεσα το πρόβλημα, καθώς η περιοχή είναι από τις πλέον τουριστικές και αυτό δημιουργεί υποχρεώσεις για την πολιτεία. Μόνο εάν υλοποιηθούν άμεσα οι προτάσεις του Δήμου Μαλλίων, όπως επεσήμανε, θα δημιουργηθούν προϋποθέσεις αναβάθμισης του τουρισμού.
Μέχρι τώρα, ωστόσο, το έντονο ενδιαφέρον από την πλευρά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν ακολουθείται από ανάλογο ενδιαφέρον του Υπουργείου.