Συζήτηση στη Βουλή, της Ερώτησης του Μ.Στρατάκη με θέμα: «Παράνομη λειτουργία του πυρηνελαιουργείου στη θέση Γαζέπη Μύλος»


6 Ιουνίου 2006

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στην Ολομέλεια της Βουλής συζητήθηκε η Ερώτηση του Βουλευτή Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ κ. Μανόλη Σοφ. Στρατάκη, με θέμα «Παράνομη λειτουργία του πυρηνελαιουργείου στη θέση Γαζέπη Μύλος», η οποία παρέμενε αναπάντητη από το ΥΠΕΧΩΔΕ από τις 17/2.

Στην Ερώτησή του, ο κ. Στρατάκης αναφερόταν στο μείζον θέμα που έχει προκύψει με την επιβαρυντική για το περιβάλλον λειτουργία του εν λόγω πυρηνελαιουργείου και την έντονη διαμαρτυρία των κατοίκων του Δήμου Αρκαλοχωρίου, από τον οποίο ασκήθηκε προσφυγή στο ΣτΕ.
Παρά το ότι ο Υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Καλογιάννης είχε υποσχεθεί στον κ. Στρατάκη, και πάλι στη Βουλή, ότι θα εξετάσει τη δυνατότητα που του δίνει ο ν. 3325/2005, να διακόψει τη λειτουργία του πυρηνελαιουργείου, τώρα προσπάθησε να αποποιηθεί τις ευθύνες του ΥΠΕΧΩΔΕ, μιλώντας για απόφαση διακοπής του Νομάρχη που έχει άλλωστε ήδη δοθεί.

Στην απάντηση του στον Υφυπουργό, ο Βουλευτής τόνισε ότι έπρεπε να γίνει το τραγικό δυστύχημα τον περασμένο Μάρτιο, με τους 4 βαριά τραυματισμένους από έκρηξη εργάτες, για να συγκινηθεί η Κυβέρνηση και να διατάξει τον επανέλεγχο των όρων λειτουργίας του πυρηνελαιουργείου, ώστε να βγει η απόφαση του Νομάρχη. Όλα αυτά βέβαια, τη στιγμή που ο Περιφερειάρχης είχε πρώτα αποφανθεί ότι μπορεί να δοθεί εκ νέου άδεια λειτουργίας στο πυρηνελαιουργείο, το οποίο είχε κλείσει για πάνω από δώδεκα χρόνια και ως εκ τούτου οι εγκαταστάσεις ήταν πεπαλαιωμένες, τα μηχανήματα κατεστραμμένα, και οδηγηθήκαμε με μαθηματική ακρίβεια στο δυστύχημα. Όπως επεσήμανε όμως ο κ. Στρατάκης, δεν είναι αργά για να δει και το ίδιο το Υπουργείο την κατάσταση με την πρέπουσα προσοχή, προς όφελος της υγείας των κατοίκων της περιοχής αλλά και την προστασία των εργαζομένων, και να αξιοποιηθεί η δυνατότητα που δίνεται για διακοπή από τον ίδιο τον Υπουργό, έως ότου εκδικαστεί η υπόθεση στο ΣτΕ.
Στην δευτερολογία του, ο Υφυπουργός άφησε να εννοηθεί ότι θα ακολουθήσει την πάγια τακτική στις περιπτώσεις προσφυγής στο ΣτΕ, μιλώντας για αναστολή της απόφασης.