Συζήτηση στη Βουλή των Τροπολογιών στο Σχέδιο Νόμου «Οργάνωση και λειτουργία της δευτεροβάθμιας επαγγελματικής εκπαίδευσης και άλλες διατάξεις»

29 Ιουνίου 2006

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Έντονη συζήτηση διεξήχθη χθες στη Βουλή κατά τη διάρκεια συζήτησης των Τροπολογιών στο Σχέδιο Νόμου «Οργάνωση και λειτουργία της δευτεροβάθμιας επαγγελματικής εκπαίδευσης και άλλες διατάξεις», μεταξύ του Βουλευτή Μανόλη Σοφ. Στρατάκη, του Προέδρου της Βουλής κ. Σούρλα και του Υφυπουργού κ. Καλού, σχετικά με την Τροπολογία που έκανε δεκτή για αποκλεισμό, όσων εκπαιδευτικών εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα, να διοριστούν ως αναπληρωτές ή ωρομίσθιοι, ενώ δεν έκανε δεκτή Τροπολογία που ο ίδιος είχε καταθέσει και αφορά 100 περίπου ξενόγλωσσους καθηγητές των ΤΕΙ, οι οποίοι είναι προς το τέλος της σταδιοδρομίας τους και έχουν αδικηθεί για διάφορους λόγους στο παρελθόν.

Σας επισυνάπτουμε τα Πρακτικά της Βουλής.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ο κ. Στρατάκης έχει το λόγο.

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Ήθελα να μιλήσω με αφορμή την αποδοχή από πλευράς της Κυβέρνησης της τροπολογίας με αριθμό 647, όπως ειπώθηκε από τον Υπουργό. Με αυτή την τροπολογία, που γίνεται δεκτή από την Κυβέρνηση, γίνεται πλέον εντελώς καθαρό, σαφές από κάθε πλευρά ποιοι είναι οι στόχοι της Κυβέρνησης.
Οι στόχοι της Κυβέρνησης είναι να υπηρετήσει τα ιδιωτικά συμφέροντα και να αποκλείσει ενδεχομένως από μία πλήρη και ουσιαστική αποκατάσταση νέους επιστήμονες, νέους ανθρώπους από το να ψάχνουν να βρουν μια καλύτερη και πιο ασφαλή δουλειά.
Μα, τι πιο δικτατορικό από αυτό υπάρχει, κύριε Πρόεδρε; Είναι δυνατόν η Κυβέρνηση να σκέφτεται με αυτή τη λογική, να αποκλείει δηλαδή κάποιους ανθρώπους από το να βρουν μια πιο σταθερή δουλειά; Το ένα είναι αυτό…

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΛΟΣ (Υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων): Ο χαρακτηρισμός «δικτατορικό» να απαλειφθεί. Είναι πρόκληση.

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Καμία πρόκληση.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Τι ελέχθη, κύριε Υπουργέ;

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΛΟΣ (Υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων): Ότι είναι δικτατορικό. Την είπατε ή δεν την είπατε τη λέξη αυτή;

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Μα, είναι δυνατόν να αποκλείουμε τους νέους ανθρώπους, κύριε Πρόεδρε, από το να βρουν μια καλύτερη δουλειά με νομοθετική ρύθμιση;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Κύριε Στρατάκη, ό,τι αποκλείεται στη δημοκρατία δεν είναι δικτατορικό. Αυτός ο συλλογισμός δεν ευσταθεί.

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Σας παρακαλώ πάρα πολύ. Αυτό τουλάχιστον θεωρώ ότι είναι απαράδεκτο για μια δημοκρατική Κυβέρνηση να δέχεται ότι μπορεί να αποκλείσει κάποιους ανθρώπους από το να βρουν καλύτερη δουλειά και μάλιστα με νομοθετική ρύθμιση.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Αυτό είναι άλλο. Να δεχτούμε το χαρακτηρισμό «απαράδεκτο» και διαγράφουμε το χαρακτηρισμό «δικτατορικό».

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Έρχομαι όμως, κύριε Υπουργέ, στο εξής. Εδώ ψηφίσαμε, έστω κατά πλειοψηφία, ένα σχέδιο νόμου με 23 άρθρα, το οποίο εμπεριέχει 22 υπουργικές αποφάσεις και ένα προεδρικό διάταγμα, δηλαδή στην ουσία άλλον ένα νόμο Μα, είναι δυνατόν μέσα από αυτό το νομοσχέδιο να λειτουργήσει προς μία κατεύθυνση που, όπως διατείνεται, θέλει η Κυβέρνηση; Το αντίθετο ακριβώς θα συμβεί. Και συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο και αποδεικνύεται και από αυτή την τροπολογία που έγινε δεκτή.
Εγώ θα έλεγα, κύριε Υπουργέ, ότι αν πραγματικά έχετε ευαισθησία και θέλετε να καλύψετε ανάγκες όχι μόνο ιδιωτικών συμφερόντων, να κάνετε δεκτή και τη δικιά μου τροπολογία, που και αυτή είναι εκπρόθεσμη, όπως και αυτή που κάνατε δεκτή, και η οποία αφορά μια κατηγορία εκατό ανθρώπων που σε λίγο θα βγουν στη σύνταξη και όμως έχουν αδικηθεί από τις αλλαγές αυτές που κατά καιρούς έχουν γίνει στο εκπαιδευτικό σύστημα.
Θα ήθελα να σας παρακαλέσω πάρα πολύ να δείτε την 649 τροπολογία που και αυτή είναι εκπρόθεσμη, αλλά δικαιώνει κάποιους ανθρώπους που είναι προς το τέλος της σταδιοδρομίας τους, έχουν αλλάξει βαθμίδα για διάφορους λόγους και όμως θα βγουν στη σύνταξη με μειωμένες αποδοχές γιατί ακριβώς η πολιτεία δεν προέβλεψε να καλύψει αυτό το κενό που δημιούργησαν προγενέστεροι νόμοι.
Θα έλεγα, λοιπόν, κύριε Υπουργέ, ότι αν θέλετε να λειτουργήσετε προς μια σωστή κατεύθυνση και να δείξετε ότι υπάρχει από την πλευρά σας ευαισθησία, να κάνετε αυτή την τροπολογία δεκτή και όχι να κάνουμε δεκτές τροπολογίες που αποκλείουν νέους ανθρώπους από ένα καλύτερο αύριο για τους ίδιους, όπως εκείνοι το εκτιμούν. Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Κύριε Στρατάκη, ξέρετε ότι η δική σας τροπολογία με αριθμό 649 είναι εκπρόθεσμη.

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Όμως και αυτή που έγινε δεκτή κύριε Πρόεδρε, είναι εκπρόθεσμη, η 647. Γι’ αυτό ακριβώς το είπα.