Συνέχεια στον εμπαιγμό δύο χιλιάδων και πλέον αγροτών από τον ΕΛΓΑ

Αριθμός πρωτ: 4722
Ημερομηνία κατάθεσης: 23/2/2007

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Συνέχεια στον εμπαιγμό δύο χιλιάδων και πλέον αγροτών από τον ΕΛΓΑ.

Την παρέμβαση του Eισαγγελέα προκάλεσε η άρνηση του ΕΛΓΑ να καταθέσει τα πορίσματα των ζημιών που προκάλεσε ο παγετός σε χιλιάδες ελαιόδενδρα του Νομού Ηρακλείου το Φεβρουάριο του 2004, προκειμένου να κατατεθούν αγωγές αποζημίωσης εναντίον του δημοσίου, αφού οι πληγέντες ελαιοπαραγωγοί, παρά τις δεσμεύσεις του ΕΛΓΑ για το αντίθετο, ουδέποτε αποζημιώθηκαν.
Ο ΕΛΓΑ, επικαλούμενος ή και προφασιζόμενος φόρτο εργασίας των υπαλλήλων, αρνείται να καταθέσει τα έγγραφα στους πληγέντες παραγωγούς, τα οποία τρία χρόνια μετά ενδέχεται, σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, να μην έχουν συνταχθεί καν.
Επειδή η καταστροφή που είχαν υποστεί τα ελαιόδενδρα ήταν ολοκληρωτική και οι παραγωγοί του Νομού Ηρακλείου ήταν οι μόνοι που άδικα είχαν εξαιρεθεί από τα ευρωπαϊκά προγράμματα αποζημιώσεων, όπως είχα επισημάνει με την 11491/06-06-06 Ερώτησή μου.
Επειδή οι δύο χιλιάδες αγρότες που είχαν πληγεί από τον παγετό είναι αποφασισμένοι να προσφύγουν ακόμη και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αν ο ΕΛΓΑ δεν τους παραδώσει τα πορίσματα.
Επειδή πρέπει επιτέλους να λάβει τέλος ο εμπαιγμός αδύναμων και κατεστραμμένων παραγωγών από τον ΕΛΓΑ,
ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:
Αν θα δώσει εντολή στον ΕΛΓΑ να προχωρήσει στη χορήγηση των ατομικών πορισμάτων στους παραγωγούς προκειμένου να καταθέσουν αγωγή αποζημίωσης εναντίον του δημοσίου, αφού τρία χρόνια μετά, και έχοντας υποστεί ολοκληρωτική καταστροφή στην περιουσία τους, αδίκως ουδέποτε αποζημιώθηκαν.

ΚΑΙ ΑΙΤΟΥΜΑΙ
Την κατάθεση των πορισμάτων εκτίμησης του ΕΛΓΑ, που ως γνωστόν αποτελούν δημόσια έγγραφα.

Ο Ερωτών και Αιτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης